Projekti

Objavljeno 05. 12. 2014. | Piše: Hrvoje Hafner

Osigurajmo još 10 godina književnog kluba Booksa

Književni klub Booksa prepoznatljivim klupskim prostorom, te bogatim i redovnim programom, u svojih 10 godina postojanja, osigurao je kultni status na kulturnoj sceni Zagreba i sada treba vašu pomoć.

Svojih prvih deset godina Booksa će slaviti kroz cijeli prosinac. Slavlje počinje s rođendanskim tulumom u petak, 5. prosinca s kojim je započela i crowdfunding kampanja s kojom se žele prikupiti 6000$ za popravke prostora koji su nužni nakon deset godina skoro svakodnevne uporabe. Osim popravaka, u Booksu je potrebno ugraditi klima uređaj kako bi se program ugodnije izvodio u ljetnim mjesecima te zvučni sustav s kojim uvijek imaju problema poznate Škrabice gdje se promoviraju neafirmirani glazbenici.

Nastajanje Bookse

Booksa je nastala kao inspiracija raznim bookcafeima po europskim gradovima. Želja osnivačica i osnivača bila je otvoriti mjesto u kojem će se uvijek nešto događati, neki književni ili drugi kulturni program, i gdje će ljudima biti ugodno doći i boravit prisjetila se Vanja Pavlović

Bilo nam je važno napraviti atmosferu koja ljude potiče na druženje i upoznavanje. Mislimo da smo u tome uspjeli jer danas se oko Bookse stvorila jedna široka zajednica, neki moving, i ljudi se mimo nas povezuju, započinju razne suradnje i prijateljstva i nama je to super.

Bogati program

Što se programa tiče, od početka nam je naglasak na književnosti pa smo se tako u sklopu Književnog budoara bavili suvremenom domaćom produkcijom, poezijom, SF-om, stripom, književnim adaptacijama, publicistikom. Radimo i svoj književni festival Reviju malih književnosti koja je ove godine imala svoje jubiralno 10. izdanje. Na poticaj publike započeli smo s Putopisima koji su danas jedan od popularnijih programa. Glazbeni program Škrabica traje već skoro pet godina i predstavlja kantautorsku scenu Hrvatske i regije. Redovito organiziramo i radionice kreativnog pisanja i book clubove.

 

Do danas se u klub Booksa učlanilo preko 12,000 osoba a popis poznatih imena koja su u proteklih deset godina gostovala u klubu proteže se od domaćih i stranih književnika (Houellebecq, Krasznahorkai, Drakulić, Jergović, Ugrešić, Strout, Keret, Ammaniti, Karakaš…), preko muzičara (Nina Romić, Ante Perković, Luka Belani, Pips, Chips&Videoclips, Bebe Na Vole, Lovely Quinces, Irena Žilić…), do putopisaca (Davor Rostuhar, Hrvoje Jurić, Kalman Žiha…) i brojnih drugih umjetnika. Booksa je ugostila i brojne festivale, umjetničke inicijative, udruge i aktiviste.

Financiranje

Booksa se financira prvenstveno putem natječaja za programe od javnih potreba u kulturi. Mali dio budžeta ostvarujemo samofinanciranjem, klupskom kantinom i članarinama. Bili smo i nositelj jednog europskog projekta, a imamo i institucionalnu potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Zaklade Kultura nova. Prvi puta ove godine odobrena su nam značajnija sredstva Nacionalne zaklade i to na rok od tri godine, što bi nam trebalo osigurati stabilnost za neko vrijeme.

Crowdfunding kampanja

Za crowdfunding smo čuli kad i većina ostalih, kad se o tome počelo pričati po našim medijima i kad su krenule prve kampanje, mislim negdje 2012. godine. U siječnju 2013.  u Booksi je bilo predstavljanje projekta domaće crowdfunding platforme i tad smo ozbiljno počeli razmišljati o tome da bismo mogli probati napraviti svoju kampanju. Bilo nam se dosta teško odlučiti na to jer nemamo baš primjera crowdfunding kampanja za projekte u kulturi, barem ne u Hrvatskoj. Odluka je pala kad smo odlučili obilježiti 10 godina rada i to nam se učinilo kao dobra poveznica. Ideja je proslaviti ovu okruglu obljetnicu i u isto vrijeme pozvati ljude da nam pomognu prikupiti sredstva za neke manje popravke u klubu – ugradnju klime, nabavku novog ozvučenje za koncerte i zamjenu starog Booksinog znaka u izlogu novim. Za takve je stvari jako teško aplicirati na natječajima.

Svi koji podrže Booksu u njihovoj kampanji, drštvo je pripremilo poklone u obliku naljepnica, knjiga, glazbe, majci te šalica sa vlastitim potpisom na jednoj od polica Bookse. Posebni poticaj za uplatu od 500$ je prilika da na jedan ponedjeljak organizirate bilo kakvo događanje u klubu Booksa.

Program za prosinac

Svojih prvih deset godina Booksa će slaviti kroz cijeli prosinac. Slavlje počinje s rođendanskim tulumom u petak, 5. prosinca kada će početi i crowdfunding kampanja s kojom se žele prikupiti sredstva za popravke prostora koji su nužni nakon deset godina skoro svakodnevne uporabe. Nakon rođendanske zabave uslijedit će slavljeničko izdanje

  • Radionice kreativnog pisanja proze i poezije (9.12.),
  • koncert Škrabica s Antom Perkovićem, Ninom Romić, Lukom Belanijem i Bebe Na Vole (11.12.),
  • Književni budoar s poznatim gostima iz Beograda, Davidom Albaharijem i Markom Šelićem Marčelom (18.12.),
  • pub kviz ‘Lova do krova’ (19.12.) i
  • dobrotvorna akcija s udrugom Futura, daj šapu (23.12).

booksa1

Svojom crowdfunding kampanjom željeli bismo upoznati ljude s Booksom, podsjetiti one koji su čuli za nas da smo još uvijek na istoj adresi i da nam ponovno navrate, a one koji nas prate i podržavaju potaknuti da nam pomognu popraviti neke stvari kako bi svima boravak u klubu bio što ugodniji. Ali, sve u svemu, željeli bismo proslaviti 10. rođendan sa svojom publikom do koje nam je jako stalo i zbog koje cijeli ovaj projekt i radimo. Za kraj dodaje Vanja.

Link na kampanju: 10 godina Bookse @ Indiegogo

Tagovi: , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Osigurajmo još 10 godina književnog kluba Booksa

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑