Novosti

Objavljeno 24. 11. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Posljednja crowdfunding kampanja blogera, putopisaca i beskućnika Vedrana Kohuta

Vedran je 2013. u koži beskućnika prešao 6000 kiliometara u 11 europskih država na putovanju koje je trajalo 62 dana kako bi stekao iskustva koja bi doprinijela problematici beskućništva u Hrvatskoj.

Na put je krenuo s pet eura u džepu, diktafonom i malim fotoaparatom, a nerijetko mu se znalo dogoditi da na temperaturama ispod ništice prespava pod vedrim nebom. Svoja zapažanja na tom ali i životnom putu uredno je bilježio na vlastitom blogu Muppet of a Man, a izdao je i knjigu o beskućništvu i putovanjem sa psom europom.

Njegov kratki trominutni intervju za TV Student

 

Prvi sam put ‘virtualno’ upoznao Vedrana Kohuta kad je radio na svojoj prvoj crowdfunding kampanji za prikupljanje novca za kupovinu kombija za beskućnike koja nažalost nije bila uspješno financirana. Drugu kampanju pokrenuo je za nabavku kolica za psa Adama koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Zadnji put smo se čuli početkom godine kada je radio u Dublinu na projektu Reality Crowd TV koji se u nekoj mjeri doticao grupnog financiranja u sklopu kojeg je radio na otvaranju različitih socijalnih poduzeća u Walesu i Sjevernoj engleskoj.

Njegovo magično putovanje prošli tjedan je tragično završilo kada je Vedran poginuo u prometnoj nesreći u Dublinu.

Njegova obitelj željela bi da Vedran bude kremiran u Dublinu i da se pepeo vrati u Hrvatsku. Budući da su troškovi za njih pre veliki, Vedranovi prijatelji odlučili su pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi im to omogućili.

Vedran je sudjelovao u 5 različitih crowdfunding kampanja, a i sam je skromnim vlastitim sredstvima podržao 20ak. Ova posljednja crowdfunding kampanja je nekako i simbolična za oproštaj s Vedranom.

Njegov facebook profil zatrpan je porukama i posljednjih pozdravima njegovih prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika koje na svojim putovanjima sretao, a jedna on njih, Cvijeta Senta, prisjetila se svojih trenutaka sa Vedranom.

Vedran je bio sanjar i njegove ideje su bile uvijek usmjerene na opće dobro. Sjećam se kada je kuhao par dana za redom uz live-stream te su za vrijeme kampanje ljudi mogli donirati lovu za djecu oboljelu od nekih zeznutih bolesti na jedan od funderskih sajtova. Nije se mnogo skupilo ali je važna namjera i sva ta zezancija za vrijeme kuhanja, plus optimizam s kojim je krenuo u ostvarenje ideje – bez štednjaka, miksera i namirnica. Ali sve to smo skupili u dan i pol, uz pomoć prijatelja. Takav je bio njegov način života, barem iz vremena kad sam ga ja upoznala – snalazio se uz pomoć prijatelja pritom pomažući tim prijateljima da se maknu iz svakodnevice u dječju bezbrižnost. Voljela sam pratiti njegove putešesvije preko društvenih mreža i očekivala sam ga ljetos u Zagrebu da pričamo o putovanjima dok nam se psi (njegov pas Evelyn je dijete mog psa Maje) igraju na Zrinjevcu. Taj susret će malo pričekati.

Ako možete, pomozite obitelji i prijateljima da se Vedranovi posmrtni ostaci vrate u Hrvatsku.

Link na kampanju: Vedran Kohut @ GoFundMe

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.2 Komentara za Posljednja crowdfunding kampanja blogera, putopisaca i beskućnika Vedrana Kohuta

  1. Dejana Erich napisao:

    Hvala, Hrvoje, na ovom postu! Vedran je vise nego vrijedan naseg postovanja i sjecanja. Hvala puno 🙂

  2. Ubavka Patekar napisao:

    Dragi Hrvoje,
    Beskrajno Vam hvala na postu o Vedranu, mom milom nećaku, dobrici, velikom vječnom dječaku sa još većom, nemirnom dušom,koji je svojim toplim očima i osmijehom dotaknuo srca mnogih ljudi… pa makar to bio samo jedan susret. Nadam se da je našao svoj mir za kojim je tragao
    tako dugo i daleko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑