Projekti

Objavljeno 23. 02. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Brlog. Pivo koje vam kuhaju žene.

Zadranke Ana i Maja pokreću zanatsku pivovaru Brlog i ne libe se uhvatiti u koštac sa raznašanjem gajbi i kegova.

Okupile su raznovrsni tim koji sudjeluje u pokretanju njihovog startupa za koji su pokrenule crowdfunding kampanju. Cilj kampanje je prikupiti 8.000$ koliko im je potrebno za prvu isporuku u 3 pivnice na zadarskom području.

Ovo je već treća po redu crowdfunding kampanja za craft pivo u Hrvatskoj nakon što su se Nova Runda i Fijaka suočili sa svojom publikom.

Popričali smo s Anom Teskerom jednom od osnivačica Brloga.

Craft ili zanatsko pivo

Zanatsko pivo je značajno različito od piva iz velikih pivovara. Ono ima okus. Puniji okus i miris. I proizvodi se bez aditiva, dakle prirodno je. I još nešto što je jako važno – iza zanatskog piva ne stoji neka korporacija. Već pivari sami. To je kad pivar, koji pivo voli i proizvodi, sam pokreće posao, za razliku od recimo kada biznismen ulaže u dionice. Otprilike. Ja si craft pivovare zamišljam kao obiteljska gospodarstva. Vrlo je slikovito pojasnila Ana.

Da bi se kod zanatskog piva održala kvaliteta i ujednačenost okusa morate imati adekvatnu opremu i pametno ju koristiti napomenula je Ana. I opet, uvijek su male razlike moguće i to je sasvim normalno. To ne događa u velikim pivovarama. Svi jako dobro znamo da je grožđe svake godine drugačije pa tako dobivamo razlike u aromi vina. I hmelj se uzgaja poput grožđa.

Brlog

Ana je enologinja u obiteljskoj vinariji u Vrlici od 2008. ali je svoje iskustvo stekla i kao savjetnica u nekoliko vinarija s tog područja.

Iza Brloga stoje 13ero zadrugara različitih profesija. Od alatničara, knjigovođe, programera našeg zadružnog start-up biznisa. Ja sam prehrambena tehnologinja i vodim projekt s Majom Šepetavec s kojom sam dugo godina prijateljica. Upoznale smo se na jednoj razmjeni mladih preko udruge Mladi za Marof, s kojima smo išli u Sarajevo i učili o folkloru i umrežavanju mladih. Predvidjeli smo da za početak u zadruzi budemo zaposlene samo nas dvije, koje ćemo sve voditi, proizvoditi, pakirati i distribuirati. Pravi obiteljski zanat, dodaje Ana.

brlog_proizvodnja

Ovako se trenutno proizvodi Brlog pivo // Fotografije: Indiegogo kampanja

Zadruga

Ana i Maja odlučile su svoju pivovaru voditi poput zadruge gdje svi njezini članovi ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka.

Zadruge diljem svijeta mijenjaju svijet na bolje. One zapošljavaju više ljudi negoli sve korporacije zajedno, a vode se načelima dobre ekonomije i društveno odgovornog poduzetništva. Za razliku od doo-a, u zadruzi svi članovi ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka – jedan član, jedan glas. Pojasnila je Ana.

Maja i ja smo bez kapitala i nasljedstva svojim otvorenim pristupom uspjele ideju dovesti pred realizaciju. Mnogi bi odustali već na samom početku i rekli – nemam para, ne mogu. Mi smo se otvorile prema mogućnosti zadružnog poslovanja, ispitali to i krenuli u tom smjeru. Imamo fenomenalne ljude oko sebe i ni za što ih ne bi mijenjala. S njima imam osjećaj da možemo sve na svijetu. Podrška su – moralna, financijska, tehnička, a ponekad i rame za plakanje, dodaje Ana.

Crowdfunding

Djevojke su se vrlo rano tijekom razvija svog projekta odlučile za crowdfunding.

Najprije bile smo na Crowdfunding Academy u 6. mjesecu u Zagrebu i tamo smo se informirali o tom način pokretanja startup-ova. Trebalo je dosta priprema da se odvažimo za ovo. Dizajn, umrežavanje, odlasci na druženja pivara. Umrežavanje i dizajn su mi nekako se činili najbitniji do sad. Ali sad vidim da je tim od presudne važnosti – imati ljude na raspolaganju rekla nam je Ana.

Iako su već za samo jedna dan prikupile pola potrebnog iznosa najavile su da će tijekom narednih 30ak dana biti iznenađenja, prezentacija i degustacija piva.

Link na kampanju: Brlog @ Indiegogo

Tagovi: , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑