Projekti

Objavljeno 06. 12. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Buba Bar – grupno financirani kafić u kojem rade osobe sa Downovim sindromom

‘Extra kromosom za extra kavu’ slogan je vinkovačkog Buba bar kafića u kojem će po prvi puta biti zaposlene osobe s Down sindromom te osobe s invaliditetom i to uz pomoć grupnog financiranja.

Jučer  je pokrenuta crowdfunding kampanja kojoj je cilj otvoriti prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom – Buba Bar.

Buba bar

Kampanju je pokrenula Udruga Bubamara iz Vinkovaca koja brine o preko 1.400 osoba s invaliditetom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zapošljava oko 245 osoba, te je uspješno aplicirala i realizirala preko 80 projekta. Dio sredstava za opremanje Buba bara već su osigurali, a dio se planira osigurati kroz donacije građana kroz crowdfunding kampanju. Nedostaje im još 10.000$, ali ako i premaše taj iznos namijenit će ga za dodatno uređenje Buba Bara.

U Buba Baru biti će biti zaposlene osobe s Downovim sindromom i biti će to prvi kafić u Hrvatskoj gdje goste poslužuju osobe s invaliditetom. Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija već tri mjeseca marljivo vježbaju i bruse svoje vještine kako bi njihov početak rada bio što uspješniji.

Zaposlenici Buba bara // Foto: Indiegogo kampanja

Potencijal kafića Buba Bar prepoznao je i Grad Vinkovci te su Udruzi Bubamara dali na korištenje atraktivan prostor u centru grada veličine 500 četvornih metara kojeg prethodno treba adaptirati upravo sredstvima crowdfunding kampanje.

Crowdfunding

Koordinatorica crowdfunding kampanje Roberta Mesić ispričala nam je kako se susrela s grupnim financiranjem. Priču o crowdfundingu prvi put sam čula na predavanju koje je u Vinkovcima imao Saša Cvetojević, a dodatno me još uputio moj kolega Goran Rihelj koji je urednik na portalu HrTurizam.hr – činilo mi se to kao idealna priča za skupiti novac i otvoriti radio jer se radio na kojem sam radila VFM nažalost ugasio. U međuvremenu sam počela volontirati u Udruzi osoba s invaliditetom „Bubamara“ Vinkovci i tad sam aktivno sudjelovala u prezentaciji projekta „Buba Bar“. I kako već to biva, Marko Gregović me 5 do 12 pozvao da prijavim ideju na Crowdfuning akademiju gdje sam s još dvoje svojih kolega „pala“ pod mentorstvo odlične Hajdane Rukavine.

S obzirom na to kako smo već ranije surađivali s iskusnim režiserom Darkom Bušnjom, on je bio naš izbor za snimanje videa, a tim za vođenje kampanje je regionalni – budući da je kampanja zahtijevala i vještine koje nismo imali unutar naše organizacije. Najvažniji dio kampanje po meni je odličan PR, a kako sam preko 19 godina u novinarstvu to je svakako bila svojevrsna prednost – moje kolege novinari prepoznali su ovu akciju i priča je planula, dodala je Roberta.

Link na kampanju: Buba bar @ Indiegogo

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Buba Bar – grupno financirani kafić u kojem rade osobe sa Downovim sindromom

 1. Mirna napisao:

  Zelim pokrenuti projekt za 112 staru limenu glazbu koja ce se ugasiti jer nema novca za maestra.
  Molim savjet
  Kako pokrenuti projket financiranja.
  Lp
  Mirna Kovačić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑