Donation

Objavljeno 17. 06. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Crowdfunding platforma ‘Čini pravu stvar’

Krenula je sa radom domaća platforma za grupno financiranje pod nazivom ‘Čini pravu stvar’.

Riječ je o kombinaciji društvene mreže i platforme za grupno financiranje, a koju je pokrenuo VIPnet koju u sklopu svojeg programa društvene odgovornosti Čini pravu stvar. Platforma omogućava da se građani angažiraju i na jednostavan način uz pomoć prijatelja i poznanika prikupe donacije za dobrotvorni cilj po svom izboru.

Čini pravu stvar

Platforma je na adresi Cinipravustvar.hr krenula sa radom prošli tjedan i do sada prikupila tek nešto više od 2000 kn u 17 izazova za 21 udrugu.

Prije dvije godine pokrenuli smo internu inicijativu Čini pravu stvar koja je uključivala i volontiranje naših zaposlenika u raznim udrugama te smo, motivirani povratnim informacijama i njihovim iskustvom, odlučili napraviti dodatni iskorak i ponuditi društvenu mrežu za crowdfunding koja će na jednom mjestu spajati one koji žele pomoći s onima koji to aktivno čine. Rekla nam je Martina Rizman Matić iz korporativnih komunikacija VIPneta.

Vipnet kao pokretač snosi sve troškove održavanja mreže Čini pravu stvar. Za krajnje korisnike tj. pojedince koji prijavljuju izazove te udruge za koje se sredstava prikupljaju, kreiranje profila i korištenje platforme je potpuno besplatno.

Crowdfunding

Sam proces grupnog financiranja na ovoj platformi razlikuje se od ostalih crowdfunding platformi utoliko što osoba koja pokreće projekt odnosno izazov ne prikuplja novac za sebe i svoj projekt već prijavljuje osobni izazov kojeg želi ostvariti te ga posvećuje odabranom dobrotvornom cilju. Ta osoba tada dijeljenjem svojeg izazova na društvenim mrežama motivira svoju zajednicu da ga podrže u ostvarenju osobnog izazova donirajući udruzi koju je odabrao.

Za sada je na platformi tek ograničen broj udruge za koje je moguće prijaviti izazove, a Martina nam je pojasnila i zašto.

U inicijalnoj fazi društvene mreže za dobrotvorni crowdfunding uključili smo isključivo udruge koje su prepoznate u svojoj zajednici i brinu o različitim temama od društvenog interesa. Prikupljanje sredstava tako je fokusirano na šira društvena pitanja, a ne na pojedince, dok uključivanjem udruga te jasnim pravilima korištenja platforme želimo izbjeći bilo kakvu mogućnost nesavjesnog prikupljanja i korištenja prikupljenih sredstava u osobne svrhe.

Martina nije htjela govoriti o konkretnim brojkama koje očekuju u prvoj godini rada ali je napomenula kako konkretne brojke ovise ponajprije o angažmanu korisnika, ali i aktivnosti udruga koje će u cijelom procesu imati stalnu potporu Vipneta. Međutim izrazila je optimizam jer smatra da je kultura solidarnosti u Hrvatskoj na visokoj razini, što potvrđuju brojni primjeri mobilizacije velikog broja dobrih ljudi oko plemenitih ciljeva.

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑