Analiza

Objavljeno 25. 09. 2013. | Piše: Hrvoje Hafner

Crowdfunding početnica – Što je to crowdfunding?

U posljednje vrijeme sve je veća prisutnost domaćih projekata na različitim crowdfunding platformama. Pronalazimo primjere poput zagrebačkih rokera Sane, video igre Legends of Dawn, web stranice za osobe s invaliditetom Travabled ali i đakovačka TV aura Simavision koja je u tijeku. Svoje mjesto u hrvatskim medijima dobile su i milijunske kampanjame koje su imale veliki crowdfunding uspjeh poput one za gradnju Teslinog muzeja u New Yorku, umjetnice i TEDovke Amande Palmer, nove igraće konzole Ouya ili kućnog 3D printera, pa do nedavne kampanje za snimanje filma Veronica Mars prema istoimenoj seriji koja je prikupila preko 5 milijuna dolara. Prema procjenama Massolution izvještaja u 2013. putem crowdfundinga će se prikupiti 5.1 miljarda dolara što je skoro dvostruko više nego prošle godine.

Massolution izvještaj travanj 2012: Broj crowdfunding platformi u svijetu

Massolution izvještaj travanj 2012: Broj crowdfunding platformi u svijetu

Priča oko online crowdfundinga počiva na ideji nobelovca Muhameda Junusa koji je mikrodonacijama pomogao farmerima u Indiji napraviti prve poduzetničke korake. Tako je među prvim crowdfunding platformama nastala Kiva 2005. putem koje možete, zajedno sa drugim mikrodonatorima, pomoći prvenstveno osobama i organizacijama iz zemalja trećeg svijeta da kupe stoku, poljoprivredni ili neki drugi stroj koji im može pomoći u svakodnevnom životu, s tim da vam osoba koju financirate nakon nekog vremena vrati vašu donaciju koju potom ulažete u druge projekte.

Trend sa crowdfundingom kakvog danas poznajemo postaje popularan neprikosnovenim uspjehom kampanje za Pebble.Potpuno prilagodljiv i dizajnerki dotjeran digitalni sat koji možete spojiti sa vašim mobitelom, prikupio je više od 10 milijuna dolara. Ali ne samo zbog toga. Obamina administracija prije točno godinu dana potpisala je JOBS Act, zakon koji bi trebao ohrabriti financiranje malog i srednjeg poduzetništva i olabaviti regulativu vrijednosnih papira i za koji se još uvijek očekuju smjernice SEC-a (Američke HANFA-e).

Google Trends – ključna riječ: crowdfunding

Prije nego svoju ideju pokušate financirati putem crowdfundinga, dobro je prvo proučiti koje sve platforme danas postoje u svijetu (a ima ih preko 500) i pronaći onu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama bilo da ste umjetnik, poduzetnik ili aktivist.

Različite platforme imaju različitu svrhu i pristup donacijama, međutim koncept prikupljanja novca je isti. Vi predstavite projekt grupi korisnika platforme, odnosno potencijalnim donatorima ili investitorima koji se financijski uključuju u vaš projekt.

Prvo što morate znati je da postoje 4 glavne kategorije crowdfunding platformi, a temelje se na poticajima koje vlasnici projekata nude za donaciju i očekivanjima onih koji financiraju vaš projekt. Tako govorimo o platformama temeljenim na:

 • Donacijama (GoFundMe, Crowdrise, GivenGain),
 • Nagradama (Kickstarter, Indiegogo, Rockethub),
 • Posuđivanju i (Kiva, Zopa)
 • Vlasničkim udjelima (Crowdcube, Crowdfunder, Sellaband)

 Koliko vam je novca potrebno za projekt?

Ovisno o financijskom cilju koji želite postići, odnosno koliko vam novaca treba za pokretanje projekta, trebate paziti da ne ostanete kratkih rukava ako ne dosegnete traženi iznos. Kickstarter koristi koncept sve-ili-ništa u kojem osoba svojom donacijom uvjetno financira projekt i tek ako se prikupi dovoljan iznos takvih donacija koji je isti ili veći od cilja koji je zadao autor, kampanja je uspješna. Novac se naplaćuje donatorima te isplaćuje osobi koja je pokrenula projekt. Ukoliko projekt ne prikupi zadani iznos donacija, novac se vraća donatoru. Na taj način osobe koje doniraju projekte i očekuju neku nagradu, koja može biti npr. kopija video igre ili gadget, postaju zagovaratelji projekta jer im je u interesu da projekt prikupi zadani iznos kako bi u konačnici i oni dobili svoju nagradu.

Indiegogo pak, osim sve-ili-ništa koncepta nudi pokretačima projekata zadržavanje prikupljenog iznosa iako nisu dosegli zadani cilj. Međutim, u tom je slučaju veći postotak naknade koju zadržavaju.

Osim naknade koju plaćate crowdfunding platformama uvijek treba imati na umu da banke i procesori plaćanja uzimaju svoje naknade. Dakle, ukoliko pokrećete kampanju na Indiegogo i prikupljate uplate putem PayPala osim što će vam Indiegogo naplatiti 4 ili 9 posto ovisno o uspješnosti, još morate računati da će vam PayPal za uplatu na račun uzeti dodatnih 3%.

Prihod na kreditnu karticu fizičke osobe kao porezna siva zona

Važno je imati na umu i poreznu poliku kada su u pitanju uplate koje vam pristižu na račun putem servisa kao što su eBay, Apple Store, Google Adsense ili crowdfunding platforme. Ukoliko ste pravna osoba prihod od crowdfunding kampanje može utjecati na porezno opterećenje na kraju fiskalne godine.Takav prihod se kod fizičkih osoba još uvijek nalazi u sivoj zoni za poreznu upravu budući da nema kontrolu nad uplatama na kreditnu karticu (PayPal) niti nad čekovima koje šalje Amazon ili Google.

Ograničenja

Kickstarter ima značajnu reputaciju u medijima zbog kvalitete projekata koji se tamo prijavljuju, a poglavito zbog svoje restriktivne politike procesa odobravanja prilikom prijave. Ta reputacija može utjecati na doseg vaše kampanje ali nije presudna za uspjeh. Osim toga, Kickstarter je ograničen na Američko tržište i projekt možete pokrenuti jedino ako imate rezidencijalni račun (tamo živite i imate njihov tzv. Social Security Number) ili ako tamo imate registriranu tvrtku. Većina ostalih platformi nema navedena ograničenja.

WordPress i opensource crowdfunding

Nije nužno koristiti crowdfunding platformu za prikupljanje donacija za svoje projekte. Pogotovo ako želite izbjeći proviziju koju vam naplaćuju. No nisu samo provizije problem. Prošle godine projekt Lockitron uklonjen je sa Kickstartera zbog restriktivne politike dopuštenih projekata. Nakon što je projekt uklonjen, tvorci Lockitrona odlučili su se za samostalnu crowdfunding kampanju putem vlastite stranice i unutar 24 sata dosegli zadani cilj od 150.000 dolara. Selfstarter kit koji su sami izdradili i koristili dostupan je svima koji žele slijediti njihov primjer i izbjeći kontrolu koju imaju platforme.

Selfstarter nije jedini alat kojim možete izbjeći posrednika i samostalno kreirati kampanju, Ignitiondeck dodatak je za Worpress koji se čak može integrirati i sa Mailchimpom za lakše praćenje mail kampanje potrebne za uspješan crowdfunding.

Prijava projekta kao zadnji, a ne prvi korak

Kada je u pitanju realizacija projekta bitno je postaviti stvari u pravi redoslijed. Ako ste se već odlučili za crowdfunding model,odabir prave platforme bitan je korak. Uvijek imajte na umu ukupne naknade i dodatne troškove ako nudite nagrade za donacije (npr. poštarina). Budite realistični sa zadanim iznosom i nemojte prepustiti crowdfunding platformi da odradi marketing za vas. Potrudite se sami. Koristite kampanje na društvenim mrežama i pokušajte napraviti viralni video. Jer na kraju dana, u crowdfundingu, crowd stoji ispred fundinga.

Tagovi: , , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.7 Komentara za Crowdfunding početnica – Što je to crowdfunding?

 1. Mario napisao:

  Poštovani,kolega i ja željeli bi ponuditi projekt web portala,koji je sada u demo fazi,i zainteresirani smo za dobivanje potpore.Napisan je projekt,izrada troškovnika,povrat investicije,kao i priprema promocije idući mjesec.Želja nam je da projekt zaživi početkom Studenog ove godine.
  Molim vas za savjet.Unaprijed zahvaljujem !

 2. Natalija napisao:

  Koja od ponuđenih crowdfunding stranica omogućuje i nama iz HR registraciju i postavljanje projekta? Za sada, ovih par što sam pokušala, nije moguće iz Hrvatske :/

 3. Hrvoje Hafner napisao:

  U Hrvatskoj se najviše koristi Indiegogo.

 4. Tomislav napisao:

  Dali je platforma CROINVEST.eu u funkciji i na kojoj od platformi bi bilo najbolje postavit projekt vezan uz pokretanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva?Točnije podizanje plastenika i proizvodnja voča i povrča.

 5. Vesna napisao:

  kako se ukučiti u crowdfunding? koji je račun najbolje otvoriti za privatnu osobu i da li se mora imati otvorena firma ili samo ideja?

 6. Miljenko napisao:

  Poštovani,

  kao producent pedeset minutnog dokumentarno igranog filma (u fazi postprodukcije), vjerujem, globalno zanimljivog, iz sasvim razumljivih bih razloga pokrenuo crowdfunding kampanju.

  Postoji li osoba (institucija) u Hrvatskoj (Zagrebu) zainteresirana za suradnju, pomoć, na volonterskoj ili profesionalnoj osnovi (jasno je da o crowdfundingu imam samo osnovne informacije).

  Zahvaljujem na odvojenom vremenu i razumijevanju.

 7. Loredana Zima Krnelić napisao:

  Poštovani, zovem se Loredana Zima Krnelić, učiteljica sam informatike i robotike u OŠ Vežica , Rijeka. Trenutni koordiniram Erasmus projekt pod nazivom Mladi poduzetnici u akciji. Želja mi je naučiti djecu kako pokrenuti crowdfunding ( željeli bi skupiti novac za školske ormariće). Trenutno smišljamo video priču , a vas bih molila da me usmjerite kako krenuti ,… zahvaljujem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑