Najava

Objavljeno 07. 07. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Crowdfunding u sklopu Pula Film Festivala

Filmska industrija raste na krilima grupnog financiranja (crowdfunding). To su prepoznali i voditelji ovogodišnjeg Pula Film Festivala koji će posjetiteljima festivala predstaviti ovakvu mogućnost za financiranje vlastitih projekata.

IKA-Istarska kulturna agencija  i Istarska filmska komisija uvode vas u svijet grupnog financiranja i to u sklopu PULA PROfessional programa Pula Film Festival.

Crowdfunding je mnogim nezavisnim filmašima/cama omogućio da za svoje radove prvenstveno pronađu financijske resurse, ali i da izgrade vlastitu publiku.

Dobar poznavatelj domaće i svjetske crowdfunding industrije i Hrvoje Hafner dat će pregled grupnog financiranja filmskih projekata, dok će splitska redateljica Bruna Bajić koja je putem platforme Indiegogo svoj dokumentarni film Modri kavez, koji je prošao i selekciju Pula Film Festival uspješno financirala uz pomoć međunarodne publike. Jelena Androić, direktorica Liburnia Film Festivala, ispričat će vam i njihova iskustva organizacije i provođenja kampanje za financiranje nagrade publike.

Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije za Crowdfunding.hr pojasnila je razloge zašto im je grupno financiranje bitno.

“S obzirom na to da je Istra kao lokacija izrazito privlačna filmskoj industriji, odlučili smo osnovati Istarsku filmsku komisiju koja filmašima pomaže u pronalaženju lokacija, ishođenju potrebnih dozvola za snimanje i pruža logističku potporu. Prepoznato je to kao potreba i prioritet Istarske kulturne strategije 2014.-2020. kroz razvoj modela podrške filmskoj produkciji na području Istre. Nažalost, audiovizualna produkcija u Istri vrlo je skromna zbog, često, nedostatka financija i vjerujem da je ovaj inovativan model grupnog financiranja prilika i odgovor na krizu tradicionalnih modela financiranja, posebice kvalitetnih nezavisnih projekata i organizacija.” Rekla je Aleksandra.

U sklopu događaja održat će se i razgovor sa sudionicima na temu “Može li publika financirati filmove?”

Program će se održati 15.7. u petak sa početkom u 17h u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Puli. Službeni Facebook event je ovdje.

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑