Analiza

Objavljeno 09. 12. 2013. | Piše: Hrvoje Hafner

5 domaćih projekata koji bi trebali biti na Kickstarteru

Fenomenalno mi je koliko su slovenci okupljeni oko Slovenia Coworking inicijative plasirali uspješnih kampanja za grupno financiranje pa sam se odlučio istražiti koje bi to domaće inicijative, o kojim smo imali prilike čitati u medijima, trebale plasirati kampanje na nekoj od crowdfunding platformi.

Kod crowdfundinga bitno je imati prototip vašeg proizvoda, nešto što svojoj publici možete pokazati. Ali dakako, makar je samo prototip on mora biti dizajnerski dovršen.  Zbog toga mi se činilo da ne bi bilo loše pogledati što su hrvatski produkt dizajneri predstavljali na festivalu dizajna Dan D ali i raznim domaćim startup konferencijama.

Ovo je 5 projekata za koje smatram da bi mogli polučiti dobar rezultat kroz crowdfunding kampanju.

Biljkubator

Biljkubator je komplet ekoloških elementa potrebnih za prvu kućnu sadnju. Komplet sadrži graviranu drvenu kutiju koja služi kao lončanica, biljke u dva paketića ekološkog, netretiranog sjemena, vrećica za hidroizolaciju, drenažni jastučić sa zeolitnim kamenjem, ekološki supstrat za sadnju i knjižica instrukcija. A sve to pomno su osmislili i dizajnirali Marina Andrijašević, Danijel Krznarić i Maja Subotić.

Poklopac kutije služi kao ploča za pisanje koju možete objesiti na zid i zapisivati datume sjetve (ili… recepte). Ideja iza proizvoda je da olakša i maksimalno pojednostavi proces prve sadnje onima koji žele krenuti u zelenu avanturu ali ih muči odakle krenuti.
Svi elementi i instrukcije od a do ž, ciljaju na one koji već gaje simpatije prema ideji samostalnog uzgoja i one koje tek treba pridobiti na lisnatu stranu.

http://www.lisnatiodred.com/wp/?portfolio=biljkubator

biljkubator

Boya bojice

Boje za crtanje kakve danas poznajemo – u formi štapića, ograničavaju likovno izražavanje, način na koji su oblikovane da ih držimo u ruci predodređen je za pisanje, odnosno štapić nam nalaže pokret, položaj i kretanje ruke. Suprotno tome Boya bojice za crtanje zbog svoje forme omogućuju prirodan i ekspresivan pristup crtanju. One su inovativni crtaći alat, lako prilagodljiv svakoj ruci, koji zglobu omogućava mnoštvo pokreta i položaja.

Boya bojice u cijelosti su izvorni domaći proizvod, dizajnirane i proizvedene od strane Maje Mesić, mlade i perspektivne produkt/industrijske dizajnerice iz Zagreba. Inicijalni koncept Boya Maja je osmislila još na trećoj godini studija, a cijela se stvar ozbiljno pokrenula 2008. godine kada su Boye nagrađene prestižnom međunarodnom nagradom za dizajn Red Dot u kategoriji koncepta.

http://www.boya.hr/

boya

Acro

Acro je akademski rokovnik namijenjen svim studentima, sadašnjim i budućim akademskim građanima. Eli Novaković osmislila je dizajn i sadržaj akademskog rokovnika koji je jednostavan ali originalan. Sadrži kalendar akademske godine, brojna organizacijska poglavlja poput lente slobodnog vremena, mjesečnih troškovnika, tjednog planera, popisa adresa elektroničke pošte i internetskih stranica, popisa studentskih poslova.

Najvažniji je sadržaj rokovnika, koji je poseban po tome što ne prati kalendarsku već akademsku godinu pa nakon kupovine ne morate početi pisati ‘na pola’, a nakon dočeka Nove godine nositi dva rokovnika ili sve prepisivati.

http://www.acro.com.hr/

acrol

TeddyThe Guardian

Teddy The Guardian izgleda poput svakog drugog plišanog medvjedića za djecu ali se razlikuje po onome što sadrži u sebi. Njegove velike uši, nos i udovi opremljeni su senzorima u sebi imaju ugrađene medicinske senzore koji prate djetetov rad srca, tjelesnu temperaturu i zasićenje kisikom. Svaki put kada dijete stavlja Teddyjevu šapu na svoje čelo ili ga zagrli, medini senzori detektiraju vrijednosti, snimaju ih i prenose u realnom vremenu na mobilnu aplikaciju u kojoj se podatci analiziraju,

Cijeli koncept razvile su Josipa Majić i Ane Burica koje su sa ovim projektom već pobjeđivale na raznim startup konferencijama i koje iza sebe već imaju jedan uspješan medicinski projekt iDerma.

http://www.teddytheguardian.com/

teddy1

Oblo

Iako je Oblo proizvod koji se već neko vrijeme nalazi na tržištu. On je odličan primjer proizvoda pogodnog za grupno financiranje. Za svoj izum i dizajn Marko Pavlović je također osvojio priznanje Red Dota. Oblo je trodimenzionalna mozgalica i poticajna didaktička igračka idealna za umove u razvoju i one koji to žele biti. Sastavljen od raznobojnih slojeva sfera tvori vrlo privlačnu 3D puzzlu. Početno otkrivanje dijelova događa se prilikom rastavljanja puzzli dok je izazov u ponovnom sastavljanju oblih elemenata.

Oblo je već sada dobavljiv i može se naći u maloprodaju, ali ne sumnjam da se prvo pojavio na Kickstarteru da bi imao uspješnu kampanju.

 http://www.oblospheres.com/

oblo

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.5 Komentara za 5 domaćih projekata koji bi trebali biti na Kickstarteru

 1. Ivan Szekeres napisao:

  A zašto hrvatska ekipa ne krene u tom smjeru? Mislim da ima dosta već postojećih inicijativa, pa da se organizira priča… 🙂

 2. Jadranka napisao:

  Svidja mi se clanak, ali ne bi trebalo promovisati samo jednu krowdfunding kompaniju kao sto je istaknuto u naslovu,ima jos drugih isto tako dobrih!

 3. Ariana Brkić napisao:

  Čestitke i podrška našim kreativnim inovatorima,na žalost nema dovoljno podrške od naših ustanova, a to nam je najbolji glas koji kao reklama dopire u Svijet….
  SRETTTNOOOO!!!

  ARCHIE

 4. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

 5. milka napisao:

  Poštovani,
  Izvrsne ideje i projekti koje treba svakako podržati.
  Lijepi pozdravi.
  S poštovanjem,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑