Legislativa

Objavljeno 07. 10. 2013. | Piše: Hrvoje Hafner

EU komisija otvorila javne konzultacije za crowdfunding

Europska komisija je u četvrtak 3.10.2013. otvorila konzultacije kojima poziva zainteresirane strane da iznesu svoje stavove o crowdfundingu uključujući potencijalne prednosti, rizike i prijedloge zakonodavnog okvira kojim bi se otvorio puni potencijal novog načina financiranja.

Povjerenik europske komisije za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier izjavio je “Crowdfunding – ovaj alternativni oblik prikupljanja sredstava koji je kolektivan, participativan i interaktivan postaje sve značajniji. Ima potencijal da premosti financijske barijere s kojima se mnogi starupi susreću i da stimulira poduzetništvo.  Uzimajući u obzir razvoj crowdfundinga i raznolikost regulatornih, nadzornih, fiskalnih i socijalnih okvira diljem Europske unije, zanima me trebamo li jedinstven europski zakonodavni okvir koji bi pomogao razvoju crowdfunding platforma ali i smanjio rizike za one koji koriste takve platforme za financiranje svojih projekta.”

Konzultacije pokrivaju sve forme crowdfundinga, donacije, nagrade ali i investicije. Svi su pozvani da podjele svoje mišljenje putem online upitnika, uključujući građane koji financijski podupiru kampanje, poduzetnike koji ih pokreću ali i nacionalna tijela te vlasnike crowdfunding platformi. Konzultacije su otvorene do kraja godine odnosno 31.12.2013.

Bit će zanimljivo vidjeti koje će se (ako uopće) domaće institucije javiti na ove konzultacije.

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.4 Komentara za EU komisija otvorila javne konzultacije za crowdfunding

  1. Krešimir Popović napisao:

    Vrlo vrijedan pothvat koji ima potencijal definirati crowdfunding proces, pružiti zaštitu ulagačima i izvršiteljima posla.

  2. Pingback: Kako crowdfunding ugrožava bankarsku industriju? - Crowdfunding.hr

  3. Investor napisao:

    Trebali su vec davno….
    Hvala za link. Proslijedijo sam ga dalje…

  4. Pingback: Prva sveobuhvatna analiza crowdfunding tržišta u Europi - uključujući i Hrvatsku - Crowdfunding.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑