Intervju

Objavljeno 28. 04. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Barbara Gabor: Europska komisija razmatra regulaciju grupnog financiranja

Do sada su 4 zemlje članice Europske unije donijele zakone koji eksplicitno reguliraju grupno financiranje kako bi potaknule inovacije ali i zaštitile investitore. Europska komisija stoga razmatra o mogućoj regulaciji grupnog financiranja u cijeloj uniji.

Pitanje regulacije grupnog financiranja u Hrvatskoj nedavno je potaknuto kampanjom za kupovinu Imunološkog zavoda od strane građana nakon čega se i HANFA oglasila svojim priopćenjem o zakonitosti njihovih aktivnosti.

Privatna inicijativa okupljena u Europsku crowdfunding mrežu (ECN) objavila je zasebnu studiju o regulaciji grupnog financiranja u svim članicama Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Istraživanje hrvatskog zakonodavstva i stanja na tržištu za ECN je provelo odvjetničko društvo Babić i partneri.

Nije stoga čudno da se Europska komisija i sama želi detaljnije pozabaviti temom grupnog financiranja. Tako je krajem 2013. započela javne konzultacije sa ciljem prikupljanja različitih stavova o potencijalnim prednostima, rizicima ali i prijedlozima zakonodavnog okvira kojim bi se otvorio puni potencijal ovog načina financiranja.

S višom službenicom pri Europskoj komisiji Barbarom Gabor iz ureda DG FISMA (Directorate General for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union) razgovarao sam o koracima koje Europska komisija poduzima, a vezani su uz crowdfunding.

Kako Europska komisija gleda na crowdfunding

Kao što je izraženo u Komunikaciji o grupnom financiranju, Europska komisija vjeruje da postoji ogroman potencijal u grupnom financiranju koji je komplementaran tradicionalnim izvorima financiranja i da doprinosi financiranju realne ekonomije. Kako bi se iskoristio taj potencijal potrebno je pozabaviti se određenim izazovima kojih smo se dotaknuli u Komunikaciji, a oni uključuju nedostatak informacija i razumijevanje samog procesa grupnog financiranja, zaštite potrošača ali i pravne nesigurnosti. Komisija implementira brojne akcije predložene u Komunikaciji kako bi podržala nastajanje crowdfunding aktivnosti.

Komisija oformila ekspertnu skupinu za crowdfunding

Europska komisija oformila je Ekspertnu skupinu kako bi joj pomogla u implementaciji akcija za potporu grupnom financiranju. Grupa se sastoji od 40 članova (15 predstavnika različitih zemalja članica, 25 privatnih stručnjaka koji predstavljaju investitore, mala i srednja poduzeća, crowdfunding platforme, financijske posrednike i istraživačke ustanove) i do sada se sastala 3 puta. Stručnjaci su do sada raspravljali o velikom broju pitanja vezanim uz crowdfunding u Europskoj uniji uključujući dostupnost podataka, podizanja svijesti i edukacije investitora i poduzeća te samoregulacije. Izvještaj sa sva 3 sastanka ekspertne skupine dostupan je ovdje.

Barbara napominje da su stručnjaci razgovarali i svojevrsnoj etiketi odnosno obilježju koje bi se dodjeljivalo crowdfunding platformi ukoliko bi se pridržavalo određenim smjernicama za transparentnost.

Crowdfunding kao dio Jedinstvenog digitalnog tržišta

Komunikacija o Jedinstvenom digitalnom tržištu (Digital Single Market) se očekuje 6. svibnja ove godine. Ali brojne su inicijative Europske komisije koje adresiraju ili mogu pozitivno utjecati na crowdfunding. Trenutno se provode javne konzultacije o Uniji tržišta kapitala gdje je postavljeno pitanje dionicima o postojanju barijera prema grupnom financiranju i peer-to-peer pozajmljivanju u Europi i ako postoje kako bi se najbolje premostile.

Crowdfunding zakonodavstvo u zemljama članicama

Danas su samo Italija, Velika Britanija, Francuska i Španjolska usvojile konkretne zakone o grupnom financiranju koji reguliraju financijske forme crowdfundinga. Cilj tih zakonodavnih okvira su manje više isti: poticanje grupnog financiranja uz jamčenje zaštite investitora. Međutim specifične odredbe se razlikuju od zemlje do zemlje. U većini slučajeva zakonodavno uređenje dopušta pristup samo domaćem tržištu. Ako bi crowdfunding platforma željela nuditi financijske usluge u drugim zemljama Unije morali bi biti sukladni mjerodavnoj EU legislativi. European Securities and Markets Authority (ESMA) i European Banking Authority (EBA) istražili su koja EU pravila su primjenjiva za različite poslovne modele za grupno financiranje.

Tagovi: , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Barbara Gabor: Europska komisija razmatra regulaciju grupnog financiranja

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑