Poslovanje

Objavljeno 27. 05. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Europska komisija želi naplatu PDVa u crowdfunding kampanjama

Odbor za porez na dodanu vrijednost Europske komisije želi nametnuti porez na dodanu vrijednost u crowdfunding kampanjama koje uključuju nagrade.

To znači da bi tvrtke koje na takav način prikupljaju novac morale naplatiti PDV na iznos nagrade koju je podržavatelj odabrao.

Ovo je jedan u nizu koraka Europske komisije kojim se želi regulirati ova mlada industrija, a čije regulatorne prijedloge je za Crowdfunding.hr pojasnila Barbara Gabor viša službenica pri Europskoj komisiji.

Crowdfunding porez

Prijedlog kojim bi se ubirao porez na kupovinu u crowdfunding kampanjama dostavljen je odboru za porez na dodanu vrijdnost prošli mjesec. Odbor u ovom trenutku istražuje da li su transakcije tijekom grupnog financiranja na platformama poput Kickstartera i Indiegogoa podložne naplati poreza na dodanu vrijednost.

Crowdfunding je u svijetu prema relevatnim istraživanjima industrija velika 16 milijardi dolara. Isto tako istraživanja u Europi govore o ukupnoj vrijednosti transakcija od 120 milijuna eura u 2014. kod crowdfundinga temeljenog na nagradama i još 80 milijuna eura kod crowdfundinga vlasničkih udjela.

Istraga odbora trebala bi pokazati da li će i posrednici (crowdfunding platforme) također biti obveznici PDVa na iznos koji naplaćuju pokretačima kampanja.

Odbor je već sada isključio mogućnost naplate poreza za donacijski model crowdfundinga (poput Indiegogo Life programa) budući da nema nagrada za uplate te se stoga ne smatra da je obavljena razmjena dobara ili usluga.

Istraga koju vodi odbor sigurno podiže zabrinutost za ovakav načina financiranja jer bi porez na dodanu vrijednost mogao odvratiti startupe i kreativce za njegovo korištenje.

Cijelovito izvješće odbora dostupno je ovdje PDF

Službeni upit za očitovanje o naplati PDVa u kampanjama za grupno financiranje poslan je zagrebačkoj Poreznoj upravi i uredu za informiranje, međutim do pisanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Europska komisija želi naplatu PDVa u crowdfunding kampanjama

  1. eez-open napisao:

    Prošlo je više od godinu dana od objave članka. Ovo se može naći na EU stranicama: http://eurocrowd.org/2015/11/23/vat-and-crowdfunding-the-eu-rules/, no posljednja riječ je ona lokalne uprave. Da li došlo do službenog očitovanja na u članku navedenom upućenom upitu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑