Projekti

Objavljeno 23. 11. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Fabula – olovka od recikliranog organskog otpada

Olovku napravljenu od iskorištenih listića čaja, ostataka kave i otpadne latice iz cvjećarnica Mateja je odlučila sama proizvoditi i kreirala brend Fabula.

Mateja Kuhar je na razvoju olovke Fabula radila je dvije godine, a krenula je iz start-up inkubatora Tehnološkog parka iz Varaždina.

Ideja je došla spajanjem svakodnevnog rituala – ispijanja kave i čaja, bakinog savjeta da soc od kave hrani biljke i mog prijatelja dizajnera koji je konstantno crtao i ilustrirao sa običnim olovkama i vukao me po knjižarama kad bi svako malo trebao novu olovku. Uz to,i sama imam stationery fetish, ispričala nam je Mateja.

Za svoju ideju olovke napravljene od organskog otpada osvojila je i nagrade poput Zabinog natječaja Moj Zaba Start u kategoriji Moja Zelena zona, za zeleno i eko poduzetništvo ali i kao inovativni eko dizajn A’Design Award u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna.

Budući da je količina narudžbi koje bi Mateja u narednom periodu trebala isporučiti nadišla dosadašnje mogućnosti ručne izrade Mateja je odlučila pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi finalizirala autentični stroj koji će proizvoditi Fabula olovke.

U kampanji je potrebno prikupiti 15.000$ u narednih mjesec dana, a svi koji se odluče pomoći joj dobiti će primjerak njezine olovke. Za uplatu od 5$ možete dobiti jednu olovku, a za 13$ 3 komada. No Mateja je pripremila i drugih dodatnih nagrada.

Rad na stroju za proizvodnju i standardizacija proizvodnje najteži je dio projekta, to radimo već skoro 2 godine. Radili smo i kompletan rebranding kako bismo proizvod optimalno pozicionirali prema ciljanoj skupini – kreativcima ali i eko poduzećima i svima onima koji žele biti više “green”. Što se tiče dizajna i priprema društvenih mreža, cijelu kampanju smo spremali oko 4 mjeseca, dodaje Mateja.

Ono što je posebno kod olovke Fabula je što pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pritom se koriste iskorišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada mjesečno: taj se otpad može reciklirati i ponovno iskoristiti za proizvodnju 3000 olovaka. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena, uslijed čega savršeno leži u ruci.

Fabulaom možete našiljiti i time nahraniti biljke, umjesto da se ostaci bacaju u koš za smeće, a kada olovka Fabula postane prekratka za uporabu, njezin vršak može se staviti u vodu kako bi se posadila mlada biljka. Mateja je proizvodi tri različite biljke goji, kamilica i šumske jagode.

Mateja napominje kako i sama podržava kampanje na Indiegogo i Kickstarter, općenito iz domene dizajna, ekologije i humanitarnih projekata, a bitna karekteristika kampanja u kojima sudjeluje je da su iskrene i da se vidi trud koji su ljudi uložili.

Link na kampanju: Fabula @Indiegogo

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑