Projekti

Objavljeno 02. 12. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Kad vas uhvati Fjaka popijte pivo

Dvije godine je trebalo Amerikancu Timu i Hondurki Monique da ih u Splitu uhvati fjaka i krenu proizvoditi vlastito pivo.

Tim Bourcier je Amerikanac koji je sa studija u Budimpešti 2013. došao na ljetne praznike u Split. Iako mu je plan bio pronaći posao u Americi i vratiti se kući kaže kako se jednostavno zaljubio u mjesto i nikada nije otišao.

S obzirom na to da je nekako morao zarađivati za život u Splitu, otvorio je To Je To kafić u proljeće prošle godine gdje su posluživali lokalna piva i rakije ali i davali priliku glazbenicima i umjetnicima da se predstave. Vrlo brzo su dobili dobre ocjene na TripAdvisoru možda baš zbog toga što je to jedino mjesto gdje se pjevaju karaoke.

No Tim ne staje na tome. S djevojkom Monique Laffite iz Hondurasa odlučili su proizvoditi vlastito pivo pod imenom Fjaka.

Proveo je godinu dana putujući u Zagrebu praveći pivo na jednoj farmi u velikom loncu koji se inače koristi za svinjokolju. Za sada pripremaju Centennial India Pale Ale, coffee stout i sezonski pumpkin ale. Budući da su im proizvodni kapaciteti ograničeni, a dosadašnji kušači zadovoljni odlučili su organizirati veći proizvodnju i distribuciju u Dalmaciji.

Iako su osigurali jedan dio novca to im neće biti dovoljno za njihov poslovni pothvat pa su se okrenuli crowdfundingu. Pokrenuli su kampanju u kojoj moraju prikupiti 20.000$ kako bi nabavili 500 litarski pivarski kotao i druge potrepštine.

fjaka-pivovara

Craft pivarski trend

U Americi definitivno postoji craft trend. Nedavno sam čitao da postoji nestašica legalnih imena za nove craft pivovare u Americi, pa možete pretpostaviti koliko im tamo ima, kaže Tim.

Malo sporije to ide u Europi, ali mislim da je Hrvatska zanimljiv izuzetak. Postoji preko 15 craft pivovarskih prozvoda ali ustvari mali broj ih ima svoje prostore i svoje namirnice. Mislim da ovdje ljudi jako vole samu umjetnost proizvodnje piva ali i onih koji samo žele brzo zaraditi. Pretpostavljam da će se to s vremenom izravnati. Barovi polako počinju prihvaćati nove kraftove, a ne samo stare marke poput Karlovačkog i Ožujskog, dodaje Tim.

Jedan od domaćih ambasadora craft piva u Hrvastkoj je Miroslav Šuvak koji je ujedno i grupno financirao svoj brend Nova Runda.

Ono što je najbitnije za male craftere je doticaj s lokalnom zajednicom. Mali crafteri rade pivo za njih i s njima se moraju povezati, a ako je moguće i njih uključiti u cijeli projekt. Nedavno sam podržao beogradsku ekipu Zebrew brewery s kojima sam se i upoznao poslije na festivalu u Novom Sadu. Jako pozitivna vibra vlada na ovim prostorima što se tiče craft piva, a najbitnije je da si pivovare međusobno pomažu, rekao nam je Miroslav.

Fjaka

Oduvijek samo želio proizvoditi pivo. Imam dosta prijatelja koji se time bave, pa sam i sam počeo izučavati taj posao kao šegrt kod lokalnog majstora. Bio je to prirodan slijed događaja budući da u kafiću prodajemo uglavnom lokalna pića. Tako smo Monique i ja razvili vlastiti brend Fjaka, dodaje Tim.

Strateški je Split izvrsno mjesto. Drugi najveći grad u Hrvatskoj, blizu je Zagreb i Istra, ali i Dubrovnik.

Crowdfunding

Puno smo istraživali o proizvodnji craft piva i željeli smo nabaviti proizvodni sistem koji nećemo morati ubrzo nadograđivati ali i da nije pre velik. Zato smo pokrenuli crowdfunding kampanju.

Imamo nešto vlastitih sredstava za taj projekt i imamo mrežu za distribuciju, ali nemamo dovoljno. Mogli smo tražiti određenu investiciju ali stvari postaju komplicirane kada je više vlasnika u igri. Već imamo određenu zajednicu okupljenu oko našeg To Je To brenda, a crowdfuning je ionako i nešto više od pukog prikupljanja novca.

Ali čak i ako ne skupimo ciljani iznos mi smo si zadali prodajne ciljeve koje želimo ostvariti. Tako da kada uspijemo pokrenuti proizvodnju investirat ćemo novac nazad u lokalnu zajednicu, rekao nam je Tim.

Ako se odlučite pomoći im da pokrenu prvu splitsku craft pivovaru za uplatu od 30$ možete birati želite li Fjaka majicu ili Fjaka sixpack. A za Splićane posebna prilika. Ako uplatite 50$ dobit ćete vlastitu pivsku čašu i povlaštenu cijenu u sljedećih godinu dana (za cijenu 0.3 dcl točit će vam 0.5 dcl).

Link na kampanju: Fjaka @ Indiegogo

Tagovi: , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Kad vas uhvati Fjaka popijte pivo

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑