Projekti

Objavljeno 30. 07. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Kada usfali novca, Gazda posegne u džepove drugih

Koliko je teško u Hrvatskoj snimiti film o nedodirljivom Todoriću dokazuje i upravo pokrenuta crowdfunding kampanja.

Redatelj filma za koji su se prikupljali materijali u posljednje 3 godine upravo je pokrenuo crowdfunding kampanju za njegov konačni završetak. Riječ je o mladom redatelju Dariu Jurečanu producentu i mentoru u Blank_filmskom inkubatoru te pokretaču filmskog magazina Filmonaut.

Gazda

Dokumentarni film Gazda njegov je prvi dokumetražni film. Film koji je ovih dana imao testnu projekciju u sklopu Motovunskog filmskog festivala, a za koji oni koji su ga vidjeli tvrde da je to film koji Todorići ne žele da vidite.

Ljudevit Juričan, Dariov je otac. 40 je godina radio kao trgovac u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976.- Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Daria.

“Želio sam napraviti intervju s poslodavcem svoga oca, s Ivicom Todorićem, ali on to nije htio. Nije mi preostalo ništa drugo nego da sam potražim odgovore.” kaže Dario u svojoj crowdfunding kampanji u kojoj traži 3.000$ kako bi dovršio film i pripremio se za premijeru.

Daria sam upoznao na ovogodišnjem Crowdfunding Doxu u Zagrebu, događaju o grunom financiranju posvećenom filmašima na kojem sam prvi put saznao da radi na nečemu velikom.

Htio sam spojiti novinarstvo i film. Agrokor se još uvijek smatra tabu temom. Nama se to učinio kao izazov par excellence, rekao mi je Dario. Nije bilo jednostavno raditi priču o ljudima koji ne žele da čačkate po njihovoj prošlosti, ali uspio je okupiti tim koji je vrijedno radio na tom zadatku. “Prvo su se priključili Igor Jelinović i Josip Lukić, pa je potom došao glavni scenarist filma Zvonimir Tivon. Ta ekipa je činila core. Nije ih trebalo puno nagovarati, slutili su veliku priču.” dodao je Dario.

Crowdfunding

Za crowdfunding se odlučio jer mu nedostaju sredstva za finalizaciju (dodatna 3 intervjua koja je potrebno napraviti, pregledavanje arhive HRTa koja nije digitalizirana, miks zvuka i korekcija slike) to je prvo, ali možda i važnije od toga, žele testirati jesu li ljudi spremi izdvojiti za društveno relevantan film, rekao je Dario.

Ovaj film možete podržati uplatom od 10$, a samim time dobivate i ulaznicu na premijeru filma koja se očekuje u listopadu ukoliko crowdfunding kampanja bude uspješna.

Link na kampanju: Gazda @ Indiegogo


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.2 Komentara za Kada usfali novca, Gazda posegne u džepove drugih

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

  2. tek0t napisao:

    Dobro da ne žicate $9.99, Da ne stoji sam Todorić iza ovog filma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑