Legislativa

Objavljeno 13. 03. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

HANFA izdala priopćenje vezano uz reguliranje crowdfundinga u Hrvatskoj

Jučer je na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) osvanulo priopćenje vezano uz grupno financiranje odnosno crowdfunding.

U priopćenju se spominje kako je HANFA odlučila izdati priopćenje s obzirom na interes javnosti vezan uz pitanje i reguliranje crowdfundinga.

Podjsetit ću vas da sam još krajem 2013. godine tražio službeno očitovanje o domaćoj zakonskoj osnovi za regulaciju grupnog financiranje i da je HANFA spremno odgovorila.

U novom priopćenju HANFA izvješćuje kako crowdfunding trenutno nije posebno reguliran unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske, a ne postoji niti poseban propis na razini Europske unije koji bi eksplicitno regulirao tu materiju. Trenutno se na razini Europske unije vode rasprave o primjerenom postupanju u vezi s temom crowdfundinga, pri čemu se u obzir uzimaju odredbe koje reguliraju financijsko tržište, zaštitu potrošača, platni promet, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

U priopćenju skrećemo pozornost kako se ova tematika neposredno dotiče i pitanja koja nisu u njihovoj nadležnosti (npr. platni promet, zavaravajuće oglašavanje itd.).

Tagovi: ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.3 Komentara za HANFA izdala priopćenje vezano uz reguliranje crowdfundinga u Hrvatskoj

 1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

 2. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

 3. Max Bilic napisao:

  Imam pitanje za gospodina Hafnera,
  dali imam obvezu placanja poreza i/ili sl na primanje prikupljenih sredstava crowd fundingom?
  Namjeravam postaviti projekt crowd fundinga na ULELE (jer su potencialni donatori iz europske zajednice).
  Sredstva su mi potrebna za razvoj proizvodnog procesa i promidzbu inventivnog proizvoda namjenjenog za internacionalno trziste, prijavljen patentnom zavodu (patent pending).
  Moj poslovni status je obrtnik sa prosirenom djelatnoscu proizvodnje navedenog proizvoda, sezonac, momentalno bez zaposlenih.
  Nadam se da cete mi moci odgovoriti na ovo pitanje.
  unaprijed zahvalan
  Max Bilic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑