Legislativa

Objavljeno 25. 09. 2013. | Piše: Hrvoje Hafner

JOBS Act na djelu. Startupi smiju objavljivati javne pozive za financiranje poduzeća.

Prošlo je skoro godinu i pol od kada je Barack Obama potpisao „JOBS Act“, zakon čija je namjera ohrabriti ulaganja u mala poduzeća u Americi, a čiji se dijelovi odnose na crowdfunding i startup zajednicu.

Poduzeća kojima je trebala investicija do sada su iza zatvorenih vrata i u „tišini“ dolazile do svojih investitora. U Americi je poduzećima bilo zabranjeno javno oglašavanje otvaranja investicijskog ciklusa u privatnu kompaniju koje nije inicijalna javna ponuda. Bilo je zabranjeno putem tradicionalnih i online medija poput newslettera, javnog profila na platformi za investiranje, tvrtkinoj ili privatnoj stranici, društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, ili Linkedina pa čak YouTubea ili Vimea pozivati javnost na ulaganje. Zabranjeno im je bilo objavljivanje da privatna kompanija aktivno traži investiciju, uvjete investiranja ili bilo kakve materijale koji se mogu smatrati materijalom za investitora. Zato je, između ostalog, AngelList zaključavao osjetljive dijelove profila tvrtki za neakreditirane investitore.

Ta osamdesetogodišnja zabrana je od ponedjeljka 23. rujna 2013. ukinuta. Od sada je startupima u Americi dozvoljeno javno oglašavanje u potrazi za investicijom čak i na raznim startup konferencijama koje su do sada bile siva zona ove legislative.

Međutim, ova zabrana ne znači potpunu liberalizaciju po pitanju investiranja u poduzeća. Ako se startup odluči za javni poziv za ulaganja morat će imati na umu 3 uvjeta kako bi zadovoljio regulativu Title II JOBS Acta i to:

1. Samo akreditirani investitori mogu sudjelovati u ulaganju

Akreditiranih investitora u Americi ima 8.7 milijuna, od kojih je 258.000 ulagalo u startupe. Da bi postali akreditirani investitori morate imati neto imovinu od milijun dolara ne uključujući nekretninu u kojoj živite, ili imati neto prihod od 200.000 dolara godišnje.

2. Morate potvrditi da su vaši investitori akreditirani

Dok god traje investicijska runda morat ćete pribaviti službeni dokument koji potvrđuje da svaki vaš investitor zadovoljava standarde za akreditaciju. Ovo za vas može obaviti i treća strana poput AngelLista ili equity crowdfunding platforme RockthePost koje već nude slične usluge.

3. Morate prijaviti javno oglašavanje investicijskog ciklusa

15 dana prije nego krenete sa crowdfunding kampanjom i primite prvu investiciju, morate podnijeti obrazac u kojem između ostalog navodite na što ćete utrošiti novac. Ovaj uvjet mogao bi postati ozbiljan problem za startupe kojima je potrebna velika fleksibilnost u početnim fazama razvoja jer su ponekad primorani utrošiti novac za stvari koje nisu ni planirali.

Naravno, startupi se uvijek mogu isključiti iz „javnog poziva“ tako što o potrazi za investitorom neće  pisati na Twitteru i Facebooku.

Glavna kritika investicijskog crowdfundinga je da će ukidanje ove zabrane na javno oglašavanje dovesti do raznih zlouporaba i prijevara zbog kojih je prvotno i uvedena. 30ih godina burzovni su mešetari umirovljenike u Americi nagovarali da svoje udjele u mirovinskim fondovima zamjene za bezvrijedne udjele u poduzećima i tako ostajali bez svojih mirovina. Jedan od mogućih scenarija je i onaj iz filma Boiler room.

Ako želite dobiti više informacija o pravnim implikacijama Title II JOBS Acta posjetiti blog Joe Wallina na http://www.startuplawblog.com

JOBS Act i Crowdfunding u infografici!

jobs-act-infographic1

JOBS Act u infografici

Tagovi: , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.3 Komentara za JOBS Act na djelu. Startupi smiju objavljivati javne pozive za financiranje poduzeća.

  1. tomek napisao:

    Zanimljivo 🙂

  2. Pingback: Kako je crowdfunding reguliran u Hrvatskoj? - Crowdfunding.hr

  3. Pingback: Održan prvi regionalni Crowdfunding Forum u Ljubljani - Crowdfunding.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑