Novosti

Objavljeno 02. 05. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Kickstarter proslavio 7 rođendan i objavio par detalja o kompaniji

Prošlog tjedna Kickstarter je proslavio 7 godina postojanja. Tim povodom jedan od osnivača Yancey Strickler objavio je blog post na Kickstarteru u koje se osvrnuo za zadnjih 7 godina u kompaniji i iznio zanimljive podatke.

Kickstarter

U Kickstarteru trenutno radi 137 zaposlenika od kojih većina u njihovom sjedištu u Brooklynu, New York u bivšoj tvornici olovaka. Samo prošle godine broj zaposlenika porastao je za 20%, pridružili su im se ljudi iz Googla i Facebooka ali i nekih kulturnih i društvenih organizacija poput American Association of Independent Music, The New Museum, New York Foundation for the Arts te The Film Society Lincoln Center.

Njih 45% bavi se dizajnom i kodiranjem njihovog glavnog proizvoda, Kickstarter crowdfunding platforme, dok se još 45% bavi podrškom podržavateljima i pokretačima kampanja u svim kategorijama. Preostalih 10% bavi se samim poslovanjem tvrtke.

Zanimljivo je da tri zaposlenika Kickstartera spadaju u TOP 20 podržavatelja (Tieg Zaharia jedan je od inženjera Kickstartera koji je 3. na toj listi sa 3.274 podržanih projekata). Zaposlenici Kickstartera kolektivno su podržali 12.900 projekata sa preko 30.000 uplata.

Šest uzastopnih godina kickstartani filmovi osvojili su nominacije za Oscara, a treću godinu za redom i kickstartani albumi su zaradili nominacije za Grammya.

Tijekom proteklih 7 godina Kickstarter postao kompanija za opću dobrobit, proširio se u zapadnu Europu, ostvario suradnju sa glazbenim servisom Drip, otvorio Campus i Community tab kao podršku pokretačima projekata, organizirao Kickstarter filmski festival te sudjelovao u prikupljanju novca za pomoć izbjeglicama.

No Kickstarter je dodatne napore uložio kako bi osvjestio zajednicu o rizicima i izazovima pred kojima se nalazi pa je tako u suradnji sa The Wharton School of the University of Pennsylvania provedeno istraživanje o realizaciji projekata pokrenutih na Kickstarteru, a koje govori o 9% ne realiziranih projekata unatoč prikupljenom novcuo čemu smo već i pisali. Također angažirali su i nezavisne novinare da istraže neke od najvećih Kickstarter kampanja, poput micro drona Zano, koje do sada još uvijek nisu isporučile nagrade.

Sretan rođendan Kickstarter!

Tagovi: ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑