Projekti

Objavljeno 19. 11. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Knjižničarka spašava školsku knjižnicu u Novom Čiču

Školska knjižničarka Jelena Šaban magistarica bibliotekarstva, engleskog jezika i književnosti odlučna je u namjeri da osigura pristup knjigama djeci osnovne škole u Novom Čiču.

Kada je dobila je posao u novootvorenoj osmogodišnjoj školi sa prekrasnom, ali se potpuno praznom školskom knjižnicom odlučila je pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi ju što prije napunila knjigama.

Cilj kampanje je u idućih 18 dana prikupiti 6000$ 

 

Jednu knjižničarsku crowdfunding kampanju smo već imali prilike vidjeti u Hrvatskoj kada pokrenuta kampanja za nabavku i opremanje Bibliobusa gradske knjižnice grada Rijeke.

Crowdfunding

Crowdfunding mi se učinio kao jedan vrlo pristupačan način na koji mogu doprijeti ne samo do naše lokalne zajednice nego i malo šire. U nekoliko sam navrata gledala Youtube filmove gdje su mladi inovatori predstavljali svoje izume za koje nisu mogli naći sponzora. Srećom, svijet je pun dobrih ljudi koji to mogu i žele podržati rekla nam je Jelena.

Svoju kampanju za nabavku knjiga pokrenula je na specijaliziranoj platformi za obrazovni sektor HubBub (nekadašnji SponsorCraft) koji je ujedno i društveno poduzeće.  Čak je i sam HubBub djelomično financiran equity crowdfunding kampanjom u kojoj je prikupljeno skoro 400.000£.

HubBub

Jelena napominje kako je na HubBubu našla ono što je tražila, a to je da fokus projekata bude neformalno obrazovanje i edukacija.

U početku sam pregledala nekoliko platformi koje su mi bili potencijalni kandidati. Indiegogo možda i jest jedna od najpopularnijih platformi, no pregledavajući crowdfundinge koji su tamo pokrenuti, nekako mi je moj projekt poprilično odskakao i nisam bila sigurna koliki ću odaziv tamo naći.

Prva platforma na kojoj sam htjela pokrenuti kampanju bio je GoFundMe, no već nakon registracije, naišla sam na problem jer nisam bila iz UK-a, SAD-a ili neke zapadne Europske zemlje i time mi je pokretanje kampanje bilo onemogućeno.

Priprema

Pripreme je bilo puno, kaže nam Jelena, ali nije ni sama bila svjesna da će odaziv biti toliko velik.

Prvo je uopće trebalo ishoditi dopuštenje ravnatelja jer sam i očekivala da bi projekt mogao doći u javnost. Kako bi ravnatelj dopustio tako nešto, uvijek je potrebno dobro istražiti situaciju i sve moguće izazove na koje bi se moglo naići. Pripremila sam tekst na hrvatskom i engleskom, sažeto objašnjenje cijelog koncepta crowdfundinga i kako to sve funkcionira.

Kad sam dobila blagoslov, tek je tada uslijedilo snimanje videa, montaža i cijeli proces pokretanja kampanje na platformi, a naravno da sam u početku imala i komplikacije s PayPalom, iako ga koristim već godinama, no kad krećete u tako nešto, spremni ste da neće uvijek ići glatko kako je zamišljeno.

Kampanja i mimo crowdfundinga

Otkad je projekt objavljen, nije prošao jedan dan da se netko nije javio, zatražio dodatne informacije, adresu za slanje knjiga ili nešto treće, tako da već i prije završetka crowdfunding kampanje, zahvaljujući našim divnim donatorima i svim ljudima dobre volje, knjižnica se polako puni.

Link na kampanju: Školska knjižnica Novo Čiče @ HubBub

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑