Projekti

Objavljeno 23. 03. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Legendarna hrvatska jedrilica HIR 3 putuje crowdfundingom

Umirovljena jedrilica HIR 3 kojom je poznati jedriličar Mladen Šutej prije 25 godina oplovio svijet postala je predmet crowdfunding kampanje na platformi za grupno financiranje turističkih projekata TravelStarter.

Desetmetarska jedrilica HIR 3 ‘rođena’ je u talijanskom brodogradilištu Carlo Alberto 1979. Prvi vlasnik, Mladen Šutej, tri puta je njome prešao Atlantik i oplovio svijet, obišavši Rt Horn – jedriličarski Mount Everest. Imala je glavnu ulogu u 35 epizoda HRT-ove dokumentarne serije ‘Jedrima oko svijeta’, koju je režirao Mario Saletto, i koja je postala najprodavanija dokumentarna serija HRTa. A Šutej je o svojim putovanjima s njom napisao dvije knjige – ‘Izazov Atlantika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’.

Nedugo nakon što su se vratili s puta oko svijeta vihor rata zahvatio je Hrvatsku. Jedrilica je bila u marini u Dubrovniku, a nakon bombardiranja teško je ‘ranjena’ – u trupu je bilo 286 rupa. ‘Preživjela’ je zahvaljujući Šuteju, koji se konvojem Libertas II probio do Dubrovnika i ispregovarao slobodan prolaz za jedrilicu iz već okupirane marine, na samoj liniji fronte, a kasnije ju i popravio.

Jedrilicu je prošle godine, u očajnom stanju, kupio Saša Fegić, osnivač JK Dobro More iz Zagreba, iskusni jedriličar i urednik portala iJedrenje. Svoje prve jedriličarske korake napravio je kao 14-godišnjak u školi jedrenja Mladena Šuteja upravo na HIR-u 3.

Do sada je, vlastitim sredstvima i radom te uz nesebičnu uz pomoć prijatelja i entuzijasta koji su u obnovu unijeli veliku pozitivnu energiju za koju ističe da je zapravo glavna moneta projekta s obzirom da su troškovi i izazovi golemi, Fegić postigao mnogo. Nakon temeljitog čišćenja, zamjene dijelova, brušenja i bojenja izvana i iznutra, HIR 3 je počeo izgledati kao u danima svoje najveće slave.

Na slovenskoj crowdfunding platformi TravelStarter, usmjerenoj na turizam i putovanja, pokrenuta je kampanja za obnovu legendarne hrvatske jedrilice HIR 3 kako bi dovršio ovaj započeti projekt te do kraja obnovio i sačuvao HIR 3. No ovom crowdfunding kampanjom želi promovirati Hrvatsku kao atraktivnu nautičku destinaciju te oploviti svijet, snimiti novi epizode ‘Jedrima oko svijeta’ i izdati knjigu o tome.

Svi nautičari ili oni koji će to tek postati mogu se priključiti ovoj kampanji uplatom putem Travelstartera. Za dovršetak projekta potrebno je prikupiti 10.000 $, a posada HIRa 3 pripremila je i zanimljive nagrade od kojih osim majici i Šutejove knjige možemo izdvojiti cjelodnevno jedrenje na obnovljenom HIRu 3.

Link na kampanju: HIR 3 @ Travelstarter

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑