Novosti

Objavljeno 21. 07. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Liberland – država koja koristi crowdfunding kao glavni izvor prihoda

Na ničijoj zemlji, točnije zemlji koja je dio spora između Srbije i Hrvatske, proglašena je “najmanja neovisna suverena država” na Balkanu – Liberland, koju je 13.4.2015. osnovao Čeh Vit Jedlička, ujedno i njezin predsjednik.

Ovaj “Europski Singapur” kako ga naziva Vit najmanja je država nakon Vatikana i Monaka za čije se državljanstvo već prijavilo 400.000 ljudi (iako se tvrdi da je 40.000 valjanih zahtjeva).

Svi porezi u ovoj državi biti će dobrovoljni, a javne usluge poput opskrbe energijom, zdravstva i komunalija će se financirati privatnim ulaganjima ili putem crowdfunding kampanja.

Vlada Liberlanda tvrdi kako je do sada prikupila 45.000 dolara putem kampanje za grupno financiranje na vlastitoj platformi gdje se uplate primaju i u bitcoinima.

Može li se cijeli državni aparat i infrastrukturni projekti financirati putem crowdfundinga moći ćemo vidjeti ako Liberland uspije savladati prvu prepreku, a to je da postane međunarodno priznat.

izvor: Bloomberg

Tagovi: ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑