Novosti

Objavljeno 09. 05. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

PayPal ukida program zaštite kupovine putem crowdfunding platformi

Na crowdfunding platformama ne postoji garancija da će financijski podržavatelji projekata dobiti obećane nagrade, a svoja ‘prava’ su tražili kod pokretača ili PayPala.

Verge piše kako je PayPal objavio plan za ukidanje program zaštite kupovine za svoje korisnike koji novac uplaćuju za crowdfunding projekte. Nova pravila uslijedit će od 25.6.2016. i dodaju kako će uplate na crowdfunding platformama od tog dana biti izuzete iz zaštite.

Razlog za nova pravila vjerojatno leži u činjenici da svaki deseti projekt ne ispuni obećano tijekom kampanje uslijed čega korisnici crowdfunding platformi svoj novac pokušavaju povratiti od pokretača projekta ili procesora plaćanja.

Nova pravila znače da korisniki koji plaćaju putem PayPala na crowdfunding platformama neće moći tražiti povrat novca u slučaju spora. Bilo da niste dobili nagradu, da ste dobili pokvaren proizvod ili se radi o klasičnoj prevari PayPal vam neće vratiti novac.

Ova promjena uvelike utječe na crowdfunding platformu Indiegogo na kojem je PayPal jedan od načina plaćanja, dok Kickstarter ionako koristi Stripe.

U ožujku 2014. PayPal je prvi put revidirao svoje pravila zbog crowdfundinga kada su neki pokretači kampanja naišli na probleme sa zamrznutih sredstava na PayPal računu. Nova pravila dijele kampanje u dvije kategorije Prikupljanje sredstava i Predprodaja gdje će se kod potponje i dalje moći ostvariti neka od prava, međutim detaljnijeg opisa mehanizma zaštite za sada još nema.

 

Tagovi: ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑