Legislativa

Objavljeno 04. 11. 2013. | Piše: Hrvoje Hafner

Prva sveobuhvatna analiza crowdfunding tržišta u Europi – uključujući i Hrvatsku

European Crowdfunding Network (ECN) objavio je prošlog tjedna sveobuhvatno izvješće “Review of Crowdfunding Regulation 2013” na kojem su radili lokalni stručnjaci. Temeljem uvida u nacionalna tržišta i zakonodavstva zemalja Europe, Amerike i Izraela uključujući i Hrvatsku po pitanju sva 4 crowdfunding modela: udjeli, zajmovi, nagrade i donacije stručnjaci su izradili izvješće od 250 stranica.

Crowdfunding u Europi

ECN je zajedno sa europskim regulatorom radio na promociji europskog regulatornog okvira. Europska komisija je nedavno poduzela i korak naprijed po tom pitanju otvorivši javne konzultacije gdje građani, pokretači CF platformi i donatori mogu izraziti svoje mišljenje o tome.

Dok su neke zemlje Europe usvojile zakone o crowdfundingu, u izvješću ECNa navodi se kako je “fragmentiratnost Europske unije glavna prepreka crowdfunding tržištu“, te kako “nacionalni zakoni dopuštaju rast crowdfunding industrije, ali tržišta su ograničena svojom veličinom i ne nude veći prostor za rast.

Situacija u Hrvatskoj

Istraživanje hrvatskog zakonodavstva i stanja na tržištu za ECN je provelo odvjetničko društvo Babić i partneri. Na 5 stranica opisali su trenutno hrvatsko tržište, zakonodavni okvir te moguću regulaciju u skladu sa direktivama Europske komisije AIFMD (Alternative Investment Fund Managers Directive).

U Hrvatskoj, prema javno dostupnim informacijama, u ovom trenutku ne postoji prepoznatljiva lokalna crowdfunding platforma. U razvoju je platforma temeljena na modelu nagrada i donacija.” Izneseno je u izvješću.

Također dodaju da “ovisno o strukturi CF platforme, postoje valjani razlozi za tvrdnju da ulaganja odnosno uplate na takvoj platformi ne potpadaju pod reglativu investicijskih usluga. Stoga, ukoliko bi netko pokrenuo crowdfunding platformu temeljenu na donacijama i nagradama ne bi potpao pod regulaciju Hrvatske financijske regulatorne agencije“.

U zaključku izvješća navodi se kako “U Hrvatskoj trenutno ne postoji regulatorni okvir. Međutim, pokretanje crowdfunding platforme na modelu vlasničkih udjela ili čak zajmova u nekim slučajevima možu potpasti pod nadležnost regulatornih agencija u pogledu vrijednosnih papira, investicijkog ulaganja, potrošačkog kreditiranja i platnih usluga.

Ovo izvješće je na tragu odgovora Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFAe) koji sam dobio na upit o njihovom mišljenju regulacije crowdfundinga u Hrvatskoj.

Tagovi: , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.2 Komentara za Prva sveobuhvatna analiza crowdfunding tržišta u Europi – uključujući i Hrvatsku

  1. Pingback: Na crowdfunding tribini domaći pokretači ispričali svoja iskustva - Crowdfunding.hr

  2. Marko napisao:

    Postovani,

    postavio sam svoj projekat na sajt Indiegogo, ono sto mi je sad potrebno je podrska u vidu razglasa ove ideje. Ako ste u mogucnosti da podelite ovu pricu preko nekih drustvenih mreza bicu vam zahvalan!

    Hvala unapred,
    Marko Oljaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑