Konferencija

Objavljeno 14. 04. 2014. | Piše: Hrvoje Hafner

Održan prvi regionalni Crowdfunding Forum u Ljubljani

Nedavno otvoreni kreativni centar Poligon u Ljubljani prošli vikend bio je domaćin prvog regionalnog Crowdfunding Foruma koji je okupio eksperte iz Austrije, Mađarske, Italije, Slovenije i Hrvatske, a na kojem su prezentirani najnoviji trendovi i prakse u ovoj mladoj industriji.

Nije slučajno da se forum održao u Sloveniji, crowdfunding sili u regiji. Nastao je kao nastavak dobrih praksa inicijativa Slovenia Coworking, Slovenia Crowdfunding i Kreativne zone Šiška. Luka Piškorič, jedan od osnivača Poligona, predstavio je razvoj crowdfunding scene u Sloveniji i naglasio neke od ključnih trenutaka.

Krenuli smo od PopUp Doma i jednostavne radionice „How to crowdfund“ održane u listopadu 2012. za koju je postojao veliki interes. A kino Šiška je postao melting pot za većinu uspješnih slovenskih crowdfunding kampanja. Trenutno nam je najveći izazov kako kreativce preobratiti u poduzetnike.

Rezultat njihovog napora najbolje se ocrtava u brojci od $1.800.000 prikupljenih u slovenskim crowdfunding kampanjama u kojima je sudjelovalo preko 15.000 donatora. Nedavno je ostvarena i suradnja sa Regionalnom razvojnom agencijom Ljubljanske urbane regije koja je omogućila da mladi poduzetnici jednom tjedno sa stručnjacima Slovenia Crowdfunding inicijative rade na pripremama svojih kampanja, a u zagovarački proces uključio se institut ZMAG kojemu je cilj sudjelovati u pripremi zakonskih i operativnih akata za pokretanje poduzetništva uz pomoć grupnog financiranja.

Odličan uvod u grupno financiranje malog poduzetništva u Americi dao je Jason Best, jedan od trojice ljudi odgovornih za kreiranje CrowdFund investicijskog okvira koji je bio temelj za Obamin JOBS Act, a koji omogućuje promjene u legislativi kako bi se legalizirale investicije grupnog financiranja.

1stCFforum-JasonBest

Jason Best, Crowdfund Capital Advisors // foto: David Lotrič / Poligon

Najveći izazov bio je osigurati se od najgoreg mogućeg scenarija. Što ako neki umirovljenik ostane bez svoje životne ušteđevine/mirovine?

Prezentirajući brojke koje pokazuju pozitivne strane grupnog financiranja na američko gospodarstvo, naveo je da su uvedeni zaštitni mehanizmi koji omogućuju da se putem grupnog financiranja investira 5% godišnjih prihoda za osobe koje zarađuju do 100.000$ godišnje, odnosno 10% za osobe koje zarađuju do 1 milijun dolara.

Najveći korak u razvoju crowdfunding regulative u regiji napravljen je u Italiji koji je prezentirala Daniela Castrataro, jedna od osnivačica godišnje konferencije CrowdFuture koja se održava u Rimu i predsjednica talijanske Crowdfunding mreže. Daniela je i autorica najposjećenijeg crowdfunding bloga u Italiji.

Daniela Castrataro, Crowdfunding Italija // foto: David Lotrič / Poligon

U Italiji postoji 40 različitih crowdfunding platformi koje pokrivaju sva 4 modela grupnog financiranja (donacije, nagrade, zajmovi, udjeli) koje svoje poslovanje temelje na istom poslovnom  modelu. Od uspješnih projekata uzimaju postotak prikupljenog novca.

Prve platforme počele su se pojavljivati još 2005. Međutim, prava navala počela je u 2011. Danas ih imamo 40ak od kojih 27 aktivno, a ostakak u pre-launch fazi.

Otkako je krajem prošle godine talijanska financijska agencija CONSOB donijela regulativu koja omogućuje investicijsko grupno financiranje, pokrenute su 3 platforme na kojima je moguće ponuditi vlasničke udjele, navodi Daniela.

Ukupne brojke talijanskog tržišta možda nisu impresivne poput američkih ali svakako pokazuju kako postoji značajan potencijal za daljnji razvoj crowdfundinga u Europi čije je tržište previše rascjepkano. Do sada je na talijanskim platformama pokrenuto 15.000 projekata na kojima je ukupno prikupljeno 23 milijuna eura.

Nedostatak daljnjem razvoju je regulatorna interpretacija i otpor koji pružaju tradicionalni pružatelji ulagačkih usluga. Također, veliki problem je nedostatak stručnjaka koji bi startupe mogli obučiti za kvalitetan nastup za crowdinvesting ali i nedostatak novca koji bi omogućio regulatornu pomoć.

Na kraju foruma održan je panel pod nazivom „Mapiranje regionalnog crowdfundinga i dizanje na višu razinu“ na kojem su sudjelovali mađarski bloger Bence Regőci, komunikacijski stručnjak Andraž Jerič koji je ko-kreirao neke od slovenskih kampanja, talijanski dizajner Marco di Norcia fokusiran na dizajn usluga, suosnivač Europske crowdfunding mreže i osnivač prve austrijske crowdinvesting platforme Dr. Reinhard Wilford, te hrvatski crowdfunding evangelist Hrvoje Hafner uz Evu Perčič, suosnivačicu slovenskih Coworking i Crowdfunding inicijativa, kao moderatoricu.

Crowdfunding panel: Mapiranje regionalnog crowdfundinga i dizanje na višu razinu // foto: David Lotrič / Poligon

Sudionici foruma zaključili su da je daljnji razvoj crowdfundinga u regiji moguć kroz lokalne i nacionalne programe koji bi trebali pomoć u edukaciji kreativaca ali i pripremi njihovih kampanja. Svi su bili složni da je za uspjeh kampanja ključna globalna potpora.

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑