Izvještaj

Objavljeno 15. 11. 2014. | Piše: Hrvoje Hafner

Reboot Infogamer 2014 – Razvoj video igara i crowdfunding

Ovaj tjedan održao se Reboot Infogamer, najveći regionalni sajam video igara. Na prostoru Zagrebačkog velesajma tijekom pet dana u fokusu događanja bilo je predstavljanje najnovijih videoigara i gaming hardvera koje je pohodilo 30.000 posjetitelja.

Predstavljene su brojne domaće tvrtke i timovi koji se bave razvojem igara. Tako ste imali prilike iz prve ruke čuti iskustva najuspješnije ovogodišnje crowdfundane igre, The Red Solstice o kojoj smo već pisali, a koja je prikupila preko 60.000 dolara na Kickstarteru.

Na sajmu je bilo moguće isprobati i dvije domaće video igre, Viktor i Bear with Me, koje će uskoro potražiti pomoć putem grupnog financiranja.

Bear With Me

Andrej Kovačević, suosnivač Indiefferent razvojnog studija iz Zagreba, već nekoliko mjeseci radi na svom prvom velikom projektu – 2D point & click “horror” avanturi Bear With Me. Budući da će mu za dovršetak igre trebati dodatnog novca odlučio je crowdfundingom osigurati potrebnu financijsku injekciju.

bearwithme

Indiefferent studio izložio je svoju ‘horor’ avanturu Bear With Me

Nedavno su uz pomoć Square Enix Collective platforme, sa 95% glasova ZA izlazak na crowdfunding platformu, dobili pozornost ulagača i vjerojatan je izlazak na Kickstarter.

Jako smo zadovoljni rezultatom na Square Enix Collective platformi. To nam je znak da moramo nastaviti dalje. Dobro je što nas ništa ne veže za njih i što u svakom trenutku možemo raskinuti suradnju. Međutim, do sada su nam bili iznimna podrška, a pod njihovom kapom mogli bismo napraviti i više, pogotovo sa crowdfunding kampanjom o kojoj ramišljamo. Ideja je da na proljeće pokrenemo kampanju, već sada prikupljamo povratnu informaciju i uvjereni smo da radimo dobar posao. – Andrej

Viktor

Ovih dana pričalo se i o skorašnjem pokretanju crowdfunding kampanje za point & click avanturu vepra Viktora. Radnja je smještena u alternativnu verziju Austrougarske. Projektni menadžer Viktora, Bruno Papa, otkriva kako iza video igre stoji Studio Spektar i trojac Sven Nemet, kao začetnik, Aleksandar Gavrilović te Zvonimir Barač. Bruno je za Crowdfunding.hr otkrio i neke detalje.

Demo je već sada dostupan za Windows i Mac operativne sustave i traje oko 5 minuta. Cijela igra trebala bi biti gotova u sljedećih godinu dana, a kako bi uspjeli, ovih dana pokrećemo crowdfunding kampanju. Upravo je u tijeku autorizacijski proces na Kickstarteru i kampanju ćemo tempirati da uskladimo medijske objave.

 

viktor

Na sajmu je bilo moguće odigrati demo Viktora

Kako uspjeti kao game developer?

U sklopu Reboot Infogamera održan je i panel pod nazivom “Kako uspjeti kao game developer u jugoistočnoj Europi”. Na panelu su sudjelovali predstavnici studija koji već imaju rezultate iza sebe te su se složili oko toga da je uspjeh subjektivna stvar.

RIGpanel1

Reboot Infogamer 2014 panel “Kako uspjeti kao game developer u JIE”

Mirko Topalski (Eipix) kaže kako ga istinski raduju fan mejlovi. U uredu imaju poseban zid na koji lijepe takva pisma. Friškim developerima poručuje da je danas lako doći do pravih informacija. Postoji puno kvalitetnih i jeftinih enginea koje je lako iskoristiti za svoju igru. Ali i da je potrebno istražiti cijelu startup kulturu i primijeniti dublji pristup razvoju video igre.

Kao developeru ciljevi ti se mijenjaju rekao je Uroš Banjašević (MadHead Games). Prvo ti je bitno završiti igru, nakon toga ti je bitno samo da preživiš nakon izlaska igre, a nakon toga da imaš dobre ocjene i da imaš velik broj korisnika. Njegov savjet je da sa svojim timom i proizvodom idete na sajmove, hackatone i slične događaje. Danas preko interneta možete kontaktirati bilo koga da se uključi u vaš projekt.

Ako igra nije zabavna, nećete uspjeti, rekao je Hrvoje Horvatek (Ironward). Kvalitetan proizvod je prije svega. Mi smo imali tu sreću da smo imali i financijski uspjeh. Iz vlastitog iskustva savjetuje da ne radite vlastiti engine. Postoje alati kojima možete napravit manju i kvalitetniju igru u kraćem vremenu.

Pokušajte što prije izbaciti Minimum Viable Product, ako je moguće. Iako su napomenuli da je kod razvoja igara to malo teže. Gradite community, budite spremni na mijenjanje smjera tijekom samog razvoja. Radi vidljivosti, isplati se probati i grupno financiranje, dodao je Uroš Banjašević.

Tagovi: , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.2 Komentara za Reboot Infogamer 2014 – Razvoj video igara i crowdfunding

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

  2. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑