Projekti

Objavljeno 25. 03. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Roda na Plitvicama – crowdfunding borba za prava trudnica

Udruga Roda – ‘Roditelji u Akciji’ odlučila se za brzu aktivističku crowdfunding kampanju kako simpozij na kojem će se osporavati prava žena na odlučivanje o vlastitom tijelu u trudnoći i porodu te prava na prekid trudnoće na zahtjev ne bi prošao ne zamijećeno.

Roda već 15 godina aktivno djeluje na promjenama zdravstvenog sustava, zagovarajući pravo žena na zdravstvene usluge utemeljene na najboljim, znanstveno dokazanim praksama koje osiguraju njeno dostojanstvo i sigurnost.

Prekinimo šutnju

Njihova medijska kampanje Prekinimo šutnju izazvala je veliki interes javnosti kada su o svojim negativnim iskustvima progovorile majke prema kojima su se liječnici loše odnosili tijekom poroda.

Jedno od iskustava žena tijekom poroda koje je izneseno u javnost tijekom kampanje 'Prekinimo šutnju'

Roda na Plitvicama

Jučer je udruga pokrenula crowdfunding kampanju Roda na Plitvicama za skupljanje sredstva koja su im bila potrebna za pokrivanje troškova odlaska 10 njihovih aktivistica na simpozij koji se odvija na Plitvicama, a kojeg organiziraju Hrvatski ginekolozi, gdje će se govorit o osporavanju prava žena na odlučivanje o vlastitom tijelu u trudnoći i porodu te o osporavanju prava na prekid trudnoće na zahtjev.

Danijela Drandić, Rodina aktivistica koja je i pokrenula crowdfunding kampanju izjavila je kako je simpozij Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda  mjesto gdje Roda može direktno tražiti i dobiti odgovore hrvatskih ginekologa o njihovim stavovima vezanim uz budućnost maternalne skrbi u Hrvatskoj.

Ovo nije prvi put da Roda koristi crowdfunding kampanju za zaštitu prava i zdravlja žena. U prvoj kampanji u kojoj su sudjelovale Lighten the Load of Syrian Mothers  kojoj je cilj bio osigurati nosiljke za bebe za majke izbjeglice u 15 dana prikupljeno je 13.289 USD što je bilo čak 5 puta više od potrebnog iznosa.

Za crowdfunding kampanju Roda na Plitvicama bilo je potrebno skupiti 2.000 dolara, kako bi publiku na simpoziju činile i Rodine aktivistice koje slušaju glas rodilja i žele ga glasno izreći: Nama ne treba grublji pristup. Moj porod, moje tijelo, moj izbor.

Mi bismo možda i na neki drugi način došli do ovih sredstava, ali ovo smo željele iskoristiti i za upoznavanje javnosti s ovim skupom,  njegovim posljedicama na mogućnost izbora žena, ali i da što više ljudi “uključimo” i nabrijemo na ovu temu. Mislim da nam je taj uspjeh možda i veći od samog cilja skupljanja sredstava. Rekla nam je Ivana Zanze, izvršna direktorica Roda.

Pripremamo za koji mjesec i jednu zahtjevnu kampanju i tada ćemo sigurno kampanju morati odraditi sasvim drukčije, jer iako Roda ima veliku zajednicu podržavatelja/ica i ne smijemo se zavaravati da je jednako lako skupiti u jedan dan 2000 dolara i u dva mjeseca 20.000 dolara, dodala je Ivana.

Rode pozivaju građane da i dalje svojim uplatama podrže njihov rad.

Link na kampanju: Roda na Plitvicama @ Indiegogo

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Roda na Plitvicama – crowdfunding borba za prava trudnica

  1. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑