Equity

Objavljeno 28. 11. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Scorrers – Startup Ivana Rakitića nudi dio vlasničkog udjela na Seedrsu

Pokretač dva startapa ali i sam ulagač Ivan Ilečić nakon relativno uspješnog prvog projekta Once Football crowdinvesting kampanjom nudi suvlasništvo u novoj kompaniji.

Scorrers

Njegov novi projekt Scorrers temeljen je na giveaway platformi, mobilnoj aplikaciji  koja vrhunskim sportašima, poznatim osobama te sportskim organizacijama olakšava interakciju s podržavateljima i omogućuje jednostavnu distribuciju nagrada, poklona i karata najvećim fanovima.

Nakon što su udjele u tvrtkama putem crowdinvesting kampanje podijelili Hrvoje Prpić za Trillenium i osnivači Zagrebačkog Inkubatora Poduzetništva, ovo je treća domaća kampanja koja se odlučila za ovakav potez.

Ilečić za Crowdfunding.hr kaže da svaki startup koji želi li biti uspješan mora relativno brzo nakon lansiranja privući pažnju kako korisnika tako i investitora. Bez veće financijske potpore ili bez pomoći globalno poznatih osoba (celebritija) teško se probiti na tržištu aplikacija. Neki startupi to pokušavaju kroz akceleratore i natjecanja, koja su neophodna za one bez iskustva međutim mi smo taj dio odlučili preskočiti i krenuli smo odmah na crowdinvesting. Smatramo kako je to naše prvo predstavljanje svijetu gdje ćemo dobiti prve odgovore na pitanje jesmo li barem na pravom putu ili moramo pod hitno nešto mijenjati dodao je.

Projekt na kojem on i njegov tim rade već dvije i pol godine, a čiji se proizvod (Scorrers aplikacija) nalazi na Apple Storeu u beta verziji gotovo godinu dana već sada ima značajan broj korisnika, a očekuju da će po završetku crowdfunding kampanje i marketinških aktivnosti koje su pripremili doseći milijun skidanja aplikacije do polovice 2017.

Da postoji interes za ovakvom uslugom među vrhunskim sportašima pokazuje interes ali i samo ulaganje hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića koji u Španjolskoj igra za nogometni klub Barcelona. Sam Rakitić je uložio u Scorrers te postao suvlasnik s četvrtinom udjela podigavši tako valuaciju odnosno procjenu vrijednosti tvrtke na 4 milijuna funti.

scorrers-seedrs

Crowdfunding

Za male ulagače, Scorrers je putem Seedrs platforme dao na raspolaganje 7600 dionica koji čine 3,65% udjela tvrtke.

Ulagači koji putem crowdinvesting kampanje odluče poći stopama Ivana Rakitića mogu postati suvlasnici tvrtke putem platforme Seedrs minimalnom uplatom od 20 funti čime postaju vlasnici jedne dionice tvrtke Scorrers.

Svi ulagači imaju priliku osvojiti potpisani dres Barcelone od bilo kojeg igrača, ali i 2 VIP ulaznice za Gala večeru u Barceloni sa osnivačima, investitorima i pojedinim igračima FC Barcelone. Gala večera će biti nakon kampanje u veljači 2017.

Iako je samu uplatu moguće izvršiti putem kreditne kartice ili kartice tekućeg računa, sam proces uplate ima korak više nego crowdfunding platforme na koje ste možda inače navikli. Tako će vas prilikom uplate tražiti presliku osobne i dokaz o mjestu prebivališta (dovoljna je preslika osobne i nekog računa režija na kojima je vidljiva vaša adresa). Ipak s ovom uplatom postajete suvlasnici poduzeća registriranog u Engleskoj pa Seedrs ne smije dozvoliti lažna/kriva predstavljanja.

Da bi hrvatski startupi mogli putem crowdinvestinga nuditi udjele u svojim tvrtkama potrebno je istu otvoriti u Velikoj Britaniji ili sklopiti poseban dogovor sa Seedrs platformom.

Iako Seedrs nije najveća britanska crowdinvesting platform, na njoj je do sada prikupljeno oko 300 milijuna funti za različite startupe, dok najveći konkurent Crowdcube ima brojku od preko 400 milijuna.

Sa Seedrsom smo bolje upoznati zbog toga što je i Hrvoje Prpić, koji je također investitor u Scorrers, već išao preko iste platform za svoj Trillenium. Papirologiju nam je sređivao partner u tvrtki Stephen Ashurst koji ima 20 godina iskustva sa softverom i vodećim bankama poput Barclays i Lloyds.

Sredstva prikupljena kampanjom uložit će u razvoj nove funkcionalnosti tzv. ‘white label’ aplikacije i ponuditi ju sportskim klubovima za vlastitu promociju i nadaju se kako će aplikacija Scorrers izaći iz bete u ožujku iduće godine.

Postanite suvlasnik Scorrersa putem Seedrs platforme.

Tagovi: , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑