Projekti

Objavljeno 22. 11. 2016. | Piše: Hrvoje Hafner

Selimo Rodu nova je kampanja udruge Roda

Grupa građanki i građana, roditelja i budućih roditelja osnovali su udrugu po imenu Roditelji u Akciji 2001. koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Ove godine nakon 15 godina postojanja napokon su dobili gradski prostor za svoje djelovanje i pokrenuli novu kampanju Selimo Rodu.

Udruga je poznata po svojim javnim akcijama u kojima se zauzima za prava rodilja poput Prekinimo šutnju u kojoj su vlastita iskustva pri porodu objavile mnoge osobe i tako ukazale na velike probleme javnog zdravstvenog sustava. Ali i manjim akcijama poput grupnog dojenja beba na trgovima kojim se šalje poruka da ograničavanje žene na dojenje u intimi šteti i trajanju dojenja te doprinosi stavu žene o dojenju kao nečemu što ih ograničava.

Rode su u nekoliko navrata pomicale granice i ukazivale na društvene probleme i crowdfunding kampanjama. Tako su prvu, Lighten the load, organizirale prošle godine kada su tijekom migrantske krize prikupljale sredstva za nabavku nosiljki za bebe koje su dostavljane majkama na tranzitnoj ruti u Europu. S drugom, Roda na plitvicama, su na simpozij na kojem se osporavalo ženino pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu u trudnoći i porodu te prava na prekid trudnoće na zahtjev poslali aktivistice koje su se suprotstavile iznesenim stavovima domaćina. U trećoj kampanji, Hrvatska može bolje, bile su dio kolektiva koji se zauzimao za nastavak provedbe kurikularne reforme.

Selimo rodu

S obzirom na veliki broj aktivnosti i projekata koje provodi, Rodino gnijezdo, kako od milja nazivaju svoje urede već je godinama bilo premaleno te je bilo nužno pronaći novi prostor. Na javnom natječaju Grada Zagreba za dodjelu prostora udrugama Roda je na korištenje dobila novi prostor, od ukupno 187 m2. Novi prostor omogućit će daljnji razvoj Udruge i veću dostupnost usluga korisnicama i korisnicima, budućim roditeljima i roditeljima male djece.

Novi prostor koji su dobile na korištenje nije adekvatan za rad te ga je potrebno urediti. Članovi udruge odlučili su pokrenuti novu crowdfunding kampanju pod nazivom Selimo rodu kako bi prikupile novac za to. Kampanjom Rode žele prikupiti sredstva potrebna za uređenje Rodina gnijezda, novog prostora udruge u Žerjavićevoj ulici, a donacije mogu biti novčane ili u potrebnom materijalu. Novčane donacije moguće je uplatiti putem crowdfunding kampanje. Rode će primati i donacije u materijalima koji su potrebni za uređenje prostora (boje i lakovi, prekidači, utičnice, namještaj, rasvjetna tijela i sl.)

Crowdfunding

Aktivistice i aktivisti okupljeni u organizaciju imaju sada već dovoljno iskustva, a pripremu nove kampanje uz dnevne aktivnosti odradile su pomoću tajne Facebook grupe sa desetak članova te se dodane koordinirale putem mejla. Rijetko su se nalazile svi na okupu jer je teško bilo uskladiti obaveze pa su pripremu aktivnosti i zaduženja vodile Google Docs programom rekla nam je Daniela Drandić iz udruge Roda.

Vizuale i grafičke elemente kampanje pripremila je Maja Benčić, a za video je bila zadužena ekipa iz filmskog inkubatora Blank predvođena još jednim uspješnim crowdfunderom Dariom Jurečanom.

Rode se nadaju prikupiti 8.000 dolara kako bi napravili najosnovnije popravke u novom prostoru, a uplatama već od 10$ možete dobiti i nagrade za sudjelovanje.

Link na kampanju: Selimo rodu @ Indiegogo

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑