Intervju

Objavljeno 12. 03. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Sinohe Terrero: Već smo sada u nekim kategorijama bolji od Kickstartera

Jučer je u Slovenskom coworking i crowdfunding kreativnom centru Poligon u Ljubljani održan razgovor sa Sinohe Terrerom koji je iz Estya u Indiegogo došao na mjesto potpredsjednika uprave za financije.

Voditelj Poligona Luka Piškorič i jedan od utemeljitelja Crowdfunding.si inicijative moderirao je dvosatni razgovor pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u Ljubljani. Za razliku od dosadašnjih panela na temu grupnog financiranja s pokretačima kampanja ovaj razgovor bio je posvećen analizi poslovnog modela i upravljanju Indiegogo crowdfunding platforme.

Indiegogo tim

Sinohe Terrero u Indiegogo došao je 2013. iz srodnog područja e-poslovanja, trgovine za prodaju rukotvorina Etsya. U razgovoru otkrivao što se sve radi u Indiegogo.

Osnivači Indiegogoa, Slava Rubin i Danae Ringelmann, imali su slična iskustva kada je u pitanju potraga za izvorima financiranja za svoje projekte. Oboje su bili odbijeni od strane banaka te su odlučili okrenuti se javnosti i tražiti njihovu podršku. 2008. skromno su pokrenuli Indiegogo koji je tek u zadnjih 3-4 godine narastao na 160 zaposlenih od čega je 60 developera.

Sjedište se nalazi u San Franciscu ali imaju prodajne urede u New Yorku i Londonu.

Popularnost platforme

Iako za razliku od Kickstartera, ne objavljuju javno podatke o korištenju platforme, Sinohe je iznio par detalja. Prošli mjesec imali su 15 milijuna posjeta na platformi, a u 2014. godini putem Indiegogo platforme prikupljeno je nešto više od 250 milijuna dolara.

Iako Kickstarter ima veći promet i snažan fokus na gameing i tech industriju Indiegogo je ipak jači u nekim kategorijama, ponosno je istaknuo Sinohe. Siguran sam da će popularnost naše platforme u budućnosti dostići, a vjerojatno i prestići Kickstarter, dodaje.

Indiegogo je globalno otvorena platforma i takva će ostati, nemamo predrasude prema projektima i poduzetnicima iz cijelog svijeta. Čak 30% projekata dolazi izvan Amerike, a i trećina novca uplaćeno u kampanje je izvan Amerike.

igg-sinohe-poligon

Sinohe Terrero (via Skype) i moderator Luka Piškorič @ Poligon kreativni centar u Ljubljani

 

Demokratizacija financiranja

Sinohe vjeruje u istinsku demokratizaciju financiranja projekata i u zaobilaženje gatekeepera koji su do sada odlučivali što je dobro, a što ne. Neka građani i zajednica odluče što je za njih vrijedno financiranja, napomenuo je u razgovoru. Indiegogo nema ograničenja tko može pokrenuti projekt, dok god je on u skladu sa zakonom.

Iznimno im je drago što su putem njihove platforme prikupljeni milijunski iznosi za projekte koji uopće nemaju nagrade što ga razlikuje od Kickstartera. Izdvojio je projekt Solar Roadways koji je prikupio više od 2 milijuna dolara na osnovu ideje o izrade solarnih panela po kojima se može voziti i hodati, a u kojem ako ga podržite nećete dobiti solarni panel da ga ugradite kod kuće. Napominje kako takvih primjera ima i više kao npr. Humans of New York i Muzej Nikole Tesle.

Inovacije

Indiegogo je već u nekoliko navrata pokazao da u crowdfunding tržište prednjači u inovacijama (ovdje i ovdje). Nedavno predstavljena funkcionalnost pod imenom LIFE namijenjena je projektima koji su od životne važnosti za njihove korisnike, prvenstveno posvećena financiranju troškova u životno osjeljivim situacijama poput liječenja bolesti, plaćanju pogreba, obnove razrušenih domova i slično.

Za razliku od ostatka platforme projekti pokrenuti kroz Life platformu, Indiegogo ne naplaćuje nikakav postotak od prikupljenih donacija, ali isto tako kroz Life program nije moguće ni nuditi nagrade.

Željeli smo odvojiti projekte od životne važnosti za naše korisnike od onih tehnoloških. Nije primjereno da je pored projekta za obnovu nečije izgorene kuće i kampanja za tehnološki gadget, pojasnio je Sinohe.

Indemand je još jedna novost na Indiegogo platformi, a ona našim korisnicima nudi mogućnost da čak i nakon isteka kampanje iskoriste medijsku pozornost i SEO koji su izgradili tijekom kampanje. Tu funkcionalnost još uvijek testiramo i vjerujemo da ćemo ju u jednom trenutku izdvojiti kao što smo napravili sa Life.

Equity crowdfunding

Predstavnici Indiegogoa su već u više navrata otvoreno rekli da pored crowdfundinga temeljenog na nagradama (Indiegogo) i donacijama (Life) namjeravaju sudjelovati i grupnom financiranju vlasničkih udjela (equity).

Naši predstavnici često sudjeluju u razgovorima u Bijeloj kući, čak je i američki predsjednik Barack Obama u zadnjem obraćanju naciji u govoru za State of the union eksplicitno spomenuo Indiegogo i kampanju Solar Roadways, iznio je Sinohe.

Želimo sudjelovati u equity crowdfundingu, ali čekamo pravi trenutak za to, jer izgleda da Vlada čini sve da napravi pogrešnu stvar, dodaje u šali Sinohe. Čekamo da vidimo što će smjernice iz JOBS Act legislative donijeti početkom iduće godine.

Na kraju razgovora Sinohe je pozvao sve slovenske i hrvatske inicijative da svoje projekte financiraju upravo preko Indiegogoa i ponudio hands-on i pomoć u procesu pripreme i vođenja kampanje.

Razgovoru su prisustvovali i predstavnici domaćih projekata Ivan Jelušić iz uPlug i Ladislav Jurić iz Baggizmo koji pripremaju vlastite crowdfunding kampanje. Sinohe im je preporučio da ne idu na Kickstarter i obećao da će im on osobno pomoći u crowdfunding kampanji na Indiegogo platformi.

Tagovi: , , , , , , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.2 Komentara za Sinohe Terrero: Već smo sada u nekim kategorijama bolji od Kickstartera

  1. Antun napisao:

    I svojim istraživanjem sam došao do zaključka da kickstarter je za tech i video igre bolji a indiegogo za ostalo. Ovaj članak mi je i potvrda. Super. indiegogo čujemo se 🙂

  2. Pingback: Crowdfunding.hr | Blog za financiranje vaših ideja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑