Analiza

Objavljeno 21. 08. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Slovenski kućanski aparat za sladoled suspendiran na Kickstarteru

Svega par dana nakon što je slovenska kampanja za kućanski aparat za sladoled iScream prikupila preko 100.000$ Kickstarter je suspendirao kampanju.

Aparat za sladoled iScream proizvod je tvrtke IM Vizija d.o.o. koju vodi Janez Ambrožič. Janez je odlučio proizvod lansirati crowdfunding kampanjom na Kickstarteru kojoj je cilj bio prikupiti 50.000$. Isporuka prvih primjeraka najavljena je za proljeće 2016. godine ukoliko se prikupi potreban novac.

Kampanja je u samo 24 sata prikupila preko 100.000$. Međutim Kickstarterov tim je odlučio suspendirati kampanju.

Kickstarter nikada ne komentira razloge suspenzije neke kampanje (osim obavijesti koju šalje vlasniku kampanje) pa možemo nagađati zašto je do suspenzije u ovoj kampanji došlo.

Jedna od sumnjivih stvari vezane uz kampanju je što je u kampanji sudjelovalo 155 podržavatelja čije uplate premašuju vrijednost osnovne nagrade. Kada se iznos podržavatelja podjeli sa ukupnim prikupljenim iznosom dobijemo prosječan iznos uplate od 700$. Kako je osnovnu nagradu kampanje osigurava uplata od 189$ ispada da je svaki podržavatelj uplatio za barem 3 dodatna uređaja (što je malo vjerojatno).

Kickstarter u svojim strogim pravilima između ostalog izričito zabranjuje samofinanciranje kojim se može u zabludu dovesti potencijalne podržavatelje. Za sada možemo nagađati da je upravo to razlog suspenzije ove kampanje budući da Janez Ambrožič na naše upite nije javio sa odgovorom.

Inače vrlo aktivna slovenska crowdfunding scena dobila je svoju prvu crnu ovcu.

Tagovi: , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑