Istraživanje

Objavljeno 03. 04. 2014. | Piše: Hrvoje Hafner

Sudjelujte u istraživanju o crowdfundingu zagrebačke studentice na pariškom sveučilištu

Da je crowdfunding zainteresirao i mnoge znanstvenike diljem svjeta, dokazuje činjenica da je sve više znanstvenih istraživanja objavljeno u recentnim istraživačkim časopisima. U zadnje vrijeme imao sam nekoliko upita o modelima istraživanja ovog fenomena od strane studenata poslijediplomskih studija (ali i diplomskih). Nedavno je tako Tina Čulo, studentica iz Zagreba koja na Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne i Paris Descartes studira Ekonomiju i Psihologiju, pripremila istraživanje i pozvala pokretače kampanja, financijske pomagače i ljude koje zanima crowdfunding, da se uključe i ispune upitnik koji je pripremila.

Zašto se Tina uopće zainteresirala za crowdfunding?

Tema rada mi je “Motivacija iza crowdfundinga“. Počeo me zainmati jer sam čitala o puno filmova i glazbenih projekata koji su financirani na taj način. Ubrzo mi je postalo jasno da iza toga stoji zanimljiva studija o ljudskoj prirodi. Ušla sam u istraživački tim na faksu gdje se uz istraživanje kreativnosti razvio interes za istraživanje o crowdfundingu.

Tinu posebno zanima i grupno financiranje temeljeno na vlasničkim udjelima jer smatra da je investiranje u startup poduzeća postalo vrlo jednostavno i smatra kako donosi veliku promjenu na ekonomskoj sceni. Iako je njezino osobno iskustvo u crowdfundingu skromno, tek je podržala jedan projekt na KissKissBankBank, vjerujem da će svojim istraživanjem doznati puno toga.

O nekim značajnijim istraživanjima grupnog financiranja, kao što je znanstveno prognoziranje uspjeha kampanje, već sam pisao. A takva kvalitetna istraživanja pomažu budućim pokretačima kampanja da razumiju dinamiku crowdfundinga i bolje se pripreme za svoju kampanju.

Svakako podržite Tinu u njezinom akademskom radu i ISPUNITE UPITNIK.

Tagovi: , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Jedan komentar za Sudjelujte u istraživanju o crowdfundingu zagrebačke studentice na pariškom sveučilištu

  1. Tomislav napisao:

    Poštovanje,

    Mogu li dobiti kontakt od Tine Čulo.

    Hvala,

    Lp 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑