Analiza

Objavljeno 05. 04. 2017. | Piše: Marija Renić

Tri kampanje — 300 dana — tri naučene lekcije

Prošle godine sam letila s kampanje na kampanju. Sudjelovala sam u dvije financijski neuspješne crowdfunding kampanje te u jednoj iznimno uspješnoj.

Što sam naučila iz uspješne? — Mnogo.
Što sam naučila iz neuspješnih? — Mnogo više.

Dijelim svoje iskustvo kako bi pomogla drugima izbjeći moje pogreške te kako bi sebe podsjetila, prije sljedeće crowdfunding kampanje, na moguće greške i probleme koji me očekuju u planiranju i izvršenju kampanje.

Krenimo redom…

Opiši Backeru što podržava, a ne za što sakupljaš sredstva

Naoko ista stvar, a u stvarnosti je to razlika između priče u koju će se Backeri uplesti i one koju će preskočiti.

Vjerujem da imate puno toga što entuzijastično želite ispričati potencijalnim Backerima, no stranica kampanje nije mjesto za to. Dovoljno je prikazati se vjerodostojnim i sposobnim provesti projekt, a sve ostalo treba biti s naglaskom na zašto bi se Backer trebao uključiti u vaš projekt.

Sam projekt treba biti prikazan na originalan način, no u kontekstu zajednice Backera na koju ciljate. Komunicirajući kroz svoj filter posebnosti, opisujući što Backer podržava i koja je njegova uloga u projektu, izbjegavate zamku (dosadnog) pisanja o sebi.

Primjer dobre prakse: Buba Bar 

Sredstva su se sakupljala za uređenje kafića. Organizatori kampanje su naglasak priče stavili na pomaganje osobama s Downovim sindromom u ostvarenju prava na rad.

Moglo se bolje: Selimo Rodu

Sredstva smo sakupljale za uređenje novog prostora za rad Udruge. Mogle smo bolje naglasiti aktivnosti koje će se odvijati u prostoru, manje pričati o tome zašto Roda treba novi, veći prostor. Više pričati o onome što Backeri imaju želju podržati — što će novi prostor donijeti zajednici.

Uz to, zagušili smo priču količinom teksta…

Tekst (ni)je najvažniji dio kampanje

Crowdfunding kampanja zahtjeva proizvodnju velike količine jasno napisanog i zanimljivog teksta. Tekst treba poticati na (financijsku) podršku kampanji te jasno prenijeti priču koju želite ispričati.

Takve tekstove pišu profesionalni copywriteri i uspješni Storytelleri. Ukoliko to niste vi, uključite u svoj tim osobu koja jest. Ili isplanirajte budget za vanjske suradnike.

S druge strane, koliko god tekst bio bitan, živimo u vrijeme multimedije i površnog čitanja… Uvodni video, fotografije, grafike, infografike, … sve su to alati Storytellinga koji vam stoje na raspolaganju. Ukoliko sve o projektu pokušate ispričati slovima, zagušit ćete priču.

Gledano samostalno, svi dijelovi vaše kampanje bi trebali biti samorazumljivi, autonomni i u kontekstu kampanje. Gledano u cjelini, trebali bi se nadopunjavati, a ne ponavljati.

Primjer dobre prakse:1000 dana ljeta

Tomislav Perko je tekstopisac koji na stranici kampanji koristi jako malo teksta. Tekst je ostavio za knjigu, a u kampanji koristi dodatne alate storytellinga: slike i video koje svjedoče o njemu kao o ljubitelju putovanja i avantura; koristi grafike za objašnjenje (dosadnih) detalja kampanje i pojedinosti perkova; koristi slike perkova koje predstavljaju sam perk, no i prenose njegov duh dobročinitelja i globetrottera.

Moglo se bolje: Svaka kampanja u koju sam bila uključena 🙂

Kampanja u kontekstu

Čemu doprinosi vaša kampanja? Postoji li aktualna tema na koju vi “nadograđujete” svoju kampanju?

Kampanje kao što su Podrška prosvjedu: Hrvatska može bolje imaju veliku vjerojatnost uspjeha zbog dobro pogođenog tajminga, zbog svog doprinosa ostvarenju cilja koji je mnogima u tom trenutku bio iznimno bitan. Kvaliteta vizuala ili pomo videa je u tom slučaju manje bitna stavka planiranja kampanje. Bitno je uhvatiti moment u kojem je zajednica.

Ovdje je bitan pojam zajednice. Često se naglašava da je za uspjeh kampanje iznimno važno prvo izgraditi zajednicu, a tek onda pokrenuti kampanju. Imate li vi zajednicu? U gore spomenutoj kampanji, zajednica su svi oni koji su vjerovali da Hrvatska može bolje.

Ukoliko prije početka kampanje ne radite na izgradnji zajednice, ili niste dio postojećih zajednica relevantnih za vašu kampanju, mnogi će se (s pravom) pitati zaslužujete li njihovo povjerenje i uklapate li se u priču koju oni žele podržati. Ljudi podržavaju kampanje s kojima se mogu poistovjetiti, koje su u skladu s njihovim vrijednostima, željama i ambicijama.

Primjer dobre prakse:Podrži Rodu na Plitvicama

U kampanji nismo morale pretjerano objašnjavati svojim potencijalnim Backerima zašto baš Rode moraju biti prisutne na Plitvicama. Imale smo kontekst dugogodišnjeg rada na području zaštite prava žene da odlučuje o svojem tijelu te vrlo uspješnu kampanju na društvenim mrežama #PrekinimoSutnju. Nekako se podrazumijevalo da Rode moraju otići na Plitvice.

Zaključak

Svaka od kampanja je bila potpuno drugačije iskustvo. Vjerujem da će i sljedeća biti prepuna iznenađenja na koja me prethodne kampanje nisu pripremile… zapravo me taj dio neočekivanih obrata i uvida i najviše veseli kod sudjelovanja u crowdfundingu 🙂
No, zajedničko svakoj uspješnoj kampanji je planiranje – a ovaj kratki osvrt će mi biti dobar podsjetnik da je bitno isplanirati i postaviti dobre temelje, a zatim se “prepustiti” zajednici i izaći bogatiji za još jedno iskustvo. Sretno!


O autoru

U svijet crowdfundinga sam ušla slučajno, vidjela što ima i ostala. Volim komunikaciju, ekonomiju i humor – sve od reda neizostavni dijelovi crowdfunding kampanje. Najdraža igrica: Sokoban Najdraži film: Blade Runner2 Komentara za Tri kampanje — 300 dana — tri naučene lekcije

 1. Poštovani,

  Molio bih za email adresu Marije Ramić. Razvijam jednu ideju i njena
  pomoć bi mi itekako dobrodošla.

  Veliki Pozdrav iz Sarajeva,

  P.S.
  Website postoji (zakupljena domena) ali tek radimo na njemu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑