Projekti

Objavljeno 04. 03. 2015. | Piše: Hrvoje Hafner

Nakon LoD, zagrebački studio predstavio Wave of Darkness na Kickstarteru

Zagrebački studio za razvoj računalnih igara Dreamatrix, koji iza sebe već ima jednu kickstarter uspješnicu, jučer je predstavio novu računalnu igru Wave of Darkness za koju ponovo traži crowdfunding podršku.

Direktor tvrtke Dreamatrix, Marko Banjac, iza sebe ima nekoliko uspješnih projekata. Spaceforce Rouge Universe koji je preveden na čak 15 jezika jedan je od njih, ali Legends of Dawn je njegov prvi projekt za koji je tražio podršku putem crowdfunding platforme i pritom uspio prikupiti 46.000 dolara od 2000 podržavatelja.

Dreamatrix već duže vremena radi na trilogiji čiji je Wave of Darkness za koji je pokrenuta crowdfunding kampanja na Kickstarteru uz Legends of Dawn njezin sastavni dio. Priča iz video igre Wave of Darkness nastavlja se u zemlji Narr gdje Legends of Dawn završava, ali je WoD moguće igrati samostalno čak i ako nikada prije niste igrali LoD.

Wave of Darkness (Screenhot iz igre) // izvor: Kickstarter

Za Crowdfunding.hr, Igor Gajić iz Dreamatrixa pojasnio je o čemu se radi igra.

Wave of Darkness je akcijski RPG naslov kreiran za hardcore ljubitelje žanra, kao i za one kojima nedostaje pomalo “old-school” štih u takvim igrama. Ono po čemu se Wave of Darkness ističe jest potpuno otvoreni svijet. Znači, kada kreirate lika i dođete u Narr (to je svijet u kojem je igra smještena), doslovce možete ići kamo god želite. Želite li slijediti radnju igre ili istraživati Narr, to u potpunosti ovisi samo o vama kao i o sposobnostima i opremi vašeg lika. Wave of Darkness nudi preko 70 sati igre, stotine svojstava, generator spellova, streaming tehnologiju (nigdje u igri nema učitavanja), sustav za craftanje, hrpetinu loota, mnoštvo monstera i neprijatelja, kao i dobru radnju. Ono što posebice ističemo jest i modabilnost, što znači da će igrači moći kreirati vlastite modove za WoD.

WoD-zeug

Crowdfunding

Mi smo mali tim i živimo od prodaje naših igara. Obzirom da na Steamu nemamo mnogo naslova, a dobri dani kada su izdavači još donekle i financirali i podržavali manje developere su daleko iza nas – sami smo postali izdavači. Razvoj igre kao što je Wave of Darkness može trajati godinama, u što se uloži puno financijskih resursa. Prvi razlog zašto smo odabrali crowdfunding je to što nam trebaju financijski resursi za završno poliranje, glancanje, dodavanje nekih novih stvari itd. Iako će WoD izaći u Early Access, želimo igru u što boljem stanju. Drugi razlog je promocija. Dobra promocija otvara neka nova vrata, koja kao domino otvaraju nova itd. I naravno tu je direktni kontakt sa kupcima, koji daju sugestije i podršku igri.

Iz prošle kampanje (Legends of Dawn) naučili smo puno toga. Prvenstveno, da je prezentacija ključ. Bez dobrih vizuala i dobrog pitch videa ne možeš napraviti dovoljno. Osim toga, doznaš i neke korisne detalje, poput koliko je ljudi pogledalo tvoj video do kraja, otkuda je došlo najviše pledgera, a otkuda najmanje itd. Također smo naučili i da moraš biti konstantno i uvijek u dosluhu s zajednicom, jer ti neće oprostiti ni najmanju pogrešku.

Crowdfunding više nije što je bio prije nekoliko godina. Prije ste si mogli dopustiti određenu ležernost, no danas na to možete zaboraviti jer na Kickstarteru i Indiegogu je svakodnevno bezbroj novih projekata među kojima se vaš jednostavno izgubi. I ubrzo više nitko ne zna za vas. To rješavajte uporabom društvenih mreža, medijima, blogerima. Kako god znate.

Igru Wave of Darkness podržao je i Brian Fargo, tvorac serijala Bard’s Tale ali i postapokaliptičkih RPG igara Fallout i Kickstarter uspješnice Wasteland 2.

Cilj kampanje je prikupiti 20.000$ kojim bi se financirao nastavak razvoja, ali ukoliko se tijekom kampanje prikupi više novca tim je spreman ponuditi i stretch ciljeve.

Za potrebe kampanje tim je pripremio nekoliko paketa u kojima ćete između ostalog za uplatu od 15$ dobiti kopiju igre Wave of Darkness, a poseban poticaj ponudili su bivšim podržavateljima igre Legends of Dawn koji će za bilo koju uplatu (veću od 15$) dobiti dodatnu kopiju igre WoD.

Link na kampanju: Wave of Darkness @ Kickstarter

 

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Stručnjak za servisne platforme, mikroplaćanja i mobilnu telefoniju. U slobodno vrijeme istražuje i piše o grupnom financiranju (crowdfunding) na ovom blogu. Do sada svojim savjetima pomogao desecima kampanja u kojima je prikupljeno preko milijun kuna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑